Živel 1. maj! Živel praznik dela! Praznik dela rudarjev in železarjev na Slovenskem

Delavstvo je bilo ob rojstvu praznika v mednarodnem prostoru dobro povezano, zato ni naključje, da so že prvo leto praznovanja leta 1890 tudi v industrijskih središčih na Slovenskem potekale množične manifestacije. Organiziran pritisk delavske množice je obrodil sadove, dosegli so osemurni delavnik, splošno volilno pravico in uresničili še druge zahteve. Skozi več kot stoletno tradicijo praznovanja se je zaradi gospodarskih in zlasti političnih sprememb spreminjala tudi sporočilnost praznika, ki je v zadnji četrtini 20. stoletja postal del krajšega dopusta in prvomajskih počitnic.
Praznovanja so spodbudila glasbeno, literarno, likovno in dramsko ustvarjalnost, saj so program proslavljanja vedno povezali z nastopi in predstavami kulturnih in športnih društev, izdajo glasil itd. Med nepogrešljivimi udeleženci praznovanj so godbe na pihala ali »pleh muzike«, ki so z bakladami, koračnicami, koncerti in predvsem budnicami ustvarjali praznično vzdušje. Telovadni nastopi so dali praznovanju dodatni čar. Prazniku so nadeli tudi praznično podobo s postavljenimi visokimi mlaji, z zelenjem okrašenimi pročelji hiš, rdečo zastavo, transparenti, kresovi in tudi zabavami, ki sodijo k praznovanjem.

Razstava je nastala v okviru Slovenske poti kulture železa. Je del medinstitucionalnega projekta o praznovanju med rudarji in železarji na Slovenskem, v katerem poleg Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne na Koroškem sodelujejo Mestni muzej Idrija, Zasavski muzej Trbovlje, Muzej Velenje in Gornjesavski muzej Jesenice.

Predstavitev kataloga in posvet: Živel 1. maj! Živel praznik dela!

Galerija

razstavni prostor
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJAKoroška cesta 12, Ravne na Koroškem, 24. 4. 2017 - 24. 9. 2019