STRAUSS PINXIT. Po poteh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov

Od zadnje pregledne razstave del baročnih slikarjev Straussov v takratnem Umetnostnem paviljonu v Slovenj Gradcu leta 1963 je minilo dobrega pol stoletja. Trem protagonistom te slovenjgraške slikarske družine, ki je izšla iz rodbine znanih celovških pozlatarjev, se ponovno posvečamo ob 300. obletnici rojstva najmlajšega med tremi slikarji, Janeza Andreja Straussa (1721–1783), in se spominjamo prehojene poti v življenju in delu treh mož in nekdanjih aktivnih meščanov, prav tako pa tudi prispevku umetnostnozgodovinske stroke, ki jih je z zavzetim raziskovanjem v 20. stoletju umestila ob bok osrednjih baročnih slikarjev pri nas. Pomemben delež k ohranitvi spomina nanje je prispeval tudi župnik Jakob Soklič (1893–1972), zato se sklepni del razstave izteče v Sokličevi zbirki, v kateri hranimo deset del Janeza Andreja Straussa.

Obstoj slovenjgraške umetniške delavnice, ki je delovala v hiši na Glavnem trgu (nekdanja Hovnikova hiša, danes št. 36), se veže na tri generacije slikarjev, ki so na območju takratne spodnje Štajerske kontinuirano delovali med letoma 1650 in 1783. Najstarejši Janez Strauss (?–1677) je ustvarjal v zgodnjem baroku, njegov sin Franc Mihael Strauss (1674–1740), je tipični predstavnik zrelega baroka, medtem ko je Janez Andrej Strauss nadaljeval baročno tradicijo in zaključil obdobje baročnega ustvarjanja na slovenskem Štajerskem. Vsi trije veljajo za mojstre oltarnega slikarstva v oljni tehniki, uveljavljali pa so se tudi v profani motiviki: krajinarstvu, portretu in tihožitju. Razstava, ki v naslovu povzema skupni imenovalec vseh treh protagonistov slikarske rodbine (Strauss pinxit pomeni ‘naslikal Strauss’), je zasnovana kot sodobna muzejska postavitev, kjer se prepletajo zgodbe o začetkih družine Strauss v Slovenj Gradcu, življenjem in delom treh osrednjih protagonistov ter predstavitvijo izbranih del. Zaradi narave nahajališč večine del, torej v oltarnih nastavkih bližnjih in bolj oddaljenih cerkva, razstava ni zasnovana v retrospektivnem oziru, pač pa sledi kronološkemu zaporedju življenjskih zgodb treh slikarjev. S sodobno muzejsko postavitvijo želimo vzpostaviti tudi čim več interakcije z obiskovalci različnih generacij in jih opozoriti na oltarna dela slikarjev Straussov, ki se nahajajo v številnih krajih na Koroškem. Razstava je tako še posebej prilagojena ogledom družin in mlajšim obiskovalcem, saj jih skozi razstavo usmerja Radovedni Popek, z didaktičnim gradivom pa nudimo možnost tako posameznikom kot tudi vodenim skupinam, da se preizkusijo v različnih didaktičnih spretnostih.

Bogat spremljevalni pedagoško-andragoški program se bo izvajal v skladu z aktualnimi epidemiološkimi razmerami, o čemer bomo javnost sproti obveščali. Poleg javnih vodstev, muzejskih večerov in ustvarjalnih delavnic, v pomladnih in poletnih mesecih načrtujemo tudi vodene oglede v izbranih cerkvah, kjer so se dela slikarjev Straussov ohranila vse do danes.

Razstava bo na ogled do 23. oktobra 2022.

Galerija

Strauss PINXIT
razstavni prostor
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec
ODPRTO

torek–petek: 10.00–18.00

sobota – nedelja: 10.00–17.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OdrasliUpokojenci in invalidiMladina (učenci, dijaki, študenti)
Ogled 4,00 € 3,00 € 2,00 €
Voden ogled nad 10 oseb 5,00 € 5,00 € 2,50 €
Voden ogled do 10 oseb Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Pedagoška / andragoška delavnica Brezplačno Brezplačno Brezplačno
za ogled vseh muzejskih zbirk na Glavnem trgu 24