Kam le čas beži…65 let ansambla Štirje kovači

Ob praznovanju 65-letnice ansambla Štirje kovači, smo v prostorih Muzeja Slovenj Gradec 17. maja odprli razstavo z naslovom Kam le čas beži … 65 let ansambla Štirje kovači. Postavljena je kronološko, po desetletjih, od uradnega začetka delovanja ansambla z imenom Štirje kovači leta 1954 do danes. S fotografijami, plakati, nosilci zvoka, notnimi zvezki in knjigami, nagradami in priznanji smo predstavili najpomembnejše dogodke in mejnike v njihovi karieri, ter poskušali ujeti utrip časa in življenja nasploh.

Štirje kovači so najstarejši narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ki neprekinjeno deluje od leta 1954. S svojo značilno glasbo in prepoznavnim glasbenim slogom se razlikujejo od drugih narodno-zabavnih ansamblov. Izdali so 46 plošč, kaset in zgoščenk, prejeli vrsto nagrad in priznanj, in se s svojo bogato zgodovino zapisali med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji.

Leta 1965 so izdali svojo prvo malo ploščo. Leta 1966 so sodelovali v oddaji Pred sedmimi kamerami in naredili prve posnetke za televizijo. Igrali so na veselicah, porokah, v hotelih, sodelovali na številnih glasbenih prireditvah in festivalih, izvedli so devet jubilejnih koncertov. Veliko so gostovali po zahodnoevropskih državah in v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja trikrat odšli na večtedenske turneje po ZDA in Kanadi. Slovensko narodno-zabavno glasbo so leta 2001 ponesli tudi na Japonsko. Njihova priljubljenost je z leti rastla, pridobili so širok krog poslušalcev, vedno bolj so jih prepoznavale strokovne komisije na festivalih. Leta 2000 so prejeli zlatega petelina, najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Vodja ansambla Franc Šegovc je napisal približno 800 skladb in 200 besedil. Izdal je nekaj pesmaric, notnih zvezkov, napisal knjigo Naš pobej bo muzikant ter leta 2015 izdal knjigo Šegovčeve melodije, valčki, polke, pesmi, v kateri je zbral notne zapise 762 skladb, ki jih je napisal med letoma 1952 in 2015. Za življenjsko delo na področju narodno-zabavne glasbe ter glasbeno in kulturno promocijo Slovenj Gradca in Koroške doma in na tujem je leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec.

Na razstavi lahko skozi projekcijo spremljate njihovo glasbeno pot in prisluhnete nekaterim njihovim skladbam. Odprta bo do septembra 2020.

Galerija

razstavni prostor
gospod

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec, 17. 5. 2019 - 30. 9. 2020