Koroška košta, Prehrambna dediščina treh dolin

Na razstavi predstavljamo več kot 90 tradicionalnih jedi in pijač, s podrobnejšimi opisi in dodanimi recepti pa osvetljujemo 26 izbranih koroških tradicionalnih jedi značilnih za 20. stoletje tako v kmečkih kot delavskih okoljih. Med koroškimi jedmi ima rženi kruh, pripravljen po stari recepturi z domačim kislim testom, posebno mesto, saj je edino živilo, ki je ohranilo navdih božjega in ga v procesu tradicionalne priprave blagoslavljajo. Posebnost peke kruha so trente (nizke pogače z nadevom), z njimi so nekdaj potešili otroško,ževčnost (poželjivost), v zadnjem času pa se uveljavljajo za pogostitev ob raznih dogodkih in slavjih. Korošci smo izvrstni v pripravah pogač (potic) in šarklov (šarkljev) ter številnih nudlnov (testenih žepkov) in povitnekov (štrukljev) z različnimi nadevi. Kločevi nudlni z nadevom iz suhih hrušk so danes prepoznana koroška jed. Vsakdanje koroške košte si brez rəpičeve župe (krompirjeve juhe) ali repnega zósa (gosta jed iz pretlačenega krompirja) in flik (vrsta domačih testenin) niti ne predstavljamo. Koline še vedno veljajo za najbolj pomemben domači praznik. Domači suhomesnati izdelki so visoke kakovosti. Meželi (jed iz mlete drobovine) so prastara jed, ki so jo nekdaj postregli ob polnoči na svatbah in sedminah. Danes so del gostinske ponudbe. Priljubljene so prtene klobase (kašnate klobase), ki jih jejo s kislim zeljem ali belo repo. Pravi specialiteti, ki se pripravljata ob kolinah sta pečena kri in tousti grumpi (debeli ocvirki). Grumpi (ocvirki) so skupaj z mastjo osnovna zabela, na kateri temelji vsakdanja hrana in so nosilci okusa v koroški košti, saj ji dajo značilna vonj in okus.

Med koroške jedi spada tudi sir, ki ga poznamo z uveljavljenim imenom koroška skuta s čebulo in bučnim oljem, različici skute sta gniv sir (zorjena skuta) in posušen sir.  Skuto ponudijo za malico skupaj s suhimi mesninami. Mošt (jabolčnik) je pijača za vsak dan in za praznik, odlično se poda k rženemu kruhu. Razstavo dopolnjujejo izbrani predmeti kuhinjske opreme, posodja in pripomočkov. Predstavljamo glineno posodje, zvrstile se bodo še predstavitve lesenega kuhinjskega posodja in steklovine, emajliranega posodja in kuhinjskega tekstila.
Izdelana je replika t.i. Makshoferjeve otroške mize, namenjena otroškim aktivnostim v pedagoškem igralnem kotičku. Otroci se  lahko preizkusijo v igri vlog ali pa v interaktivni računalniški igrici odkrivajo skrivnosti Vrhnjakove dimnice. V ugodnih epidemioloških razmerah bomo izvajali vodene oglede ter učno uro Košta pa že m’re b’t  ter pedagoški delavnici Za vsako bolezen rožica raste in Kruha ne naredi moka, ampak rokaRazstava bo na ogled do 12. oktobra 2022.

Galerija

razstavni prostor
posode na stari peči
razstavni prostor
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJANa gradu 2, Ravne na Koroškem
ODPRTO

torek–petek: 9.00–15.00

sobota: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 564 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh zbirk Na gradu 2