S culo po Formi vivi

1. – 30. 9. 2016, Muzejsko razstavišče na gradu Ravne
Razstava je v mesecu septembru 2016 odprta samo za najavljene skupine.

Ob 50. letnici Forme vive na Ravnah na Koroškem je bila v okviru projekta Ravne, mesto Forme vive (1964-2014) izdelana tudi celostna promocijska strategija te kulturne manifestacije nacionalnega pomena, ki je med drugim vključevala idejni projekt Piknik na Formi vivi. Skozi razvoj tega procesa se je izoblikoval projekt S culo po Formi vivi, v okviru tega pa je nastal svojevrsten promocijski produkt, ki smo ga na večer Poletne muzejske noči predstavili v muzejskem razstavišču na gradu Ravne.

Forma viva pomeni velik potencial za razvoj kulturnega turizma, pri tem pa je ključnega pomena njena aktivna promocija s konkretnimi produkti. Eden takšnih je končni produkt v okviru projekta S culo po Formi vivi, katere idejni snovalec je Tomaž Apohal s sodelavci kolektiva Yootree, ki so v sodelovanju s študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (pod mentorstvom izr. prof. Nataše Peršuh) več mesecev razvijali prototip končnega produkta. Do končne podobe cule je vodil proces od prvotne ideje Piknika na FV, preko Koroškega Punkla do pogrinjka, ki bi imel večstransko uporabno vrednost. Da bi se v končno podobo tega produkta kar najbolje vživeli, so študentje Naravoslovnotehniške fakultete ULJ, Oddelka za tekstilstvo, Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil v okviru predmeta Trajnostno oblikovanje 2, skupaj z mentorico izr. profesorico Natašo Peršuh obiskali Ravne na Koroškem in spoznavali predvsem skulpture Forme vive. Na podlagi tega je sprva nastalo 6 avtorskih predlogov študentov Tine Gorkič, Evgenije Zafirovske, Sabrine Oprešnik, Nejca Šubica, Admirja Kapič‡a in Davida Bacalija. Svoje avtorske predloge so v zadnji fazi združili v končni prototip, ki bi slehernemu uporabniku ponudil dodano vrednost samega doživetja ob izletu po poti Forme vive na Ravnah.
Cula ni ravno klasičen promocijski produkt, saj v osnovi nudi večstransko uporabno vrednost, ne le po obliki in materialu, pač pa tudi s kulinarično vsebino, ki se nahaja v njej. Omogoča namreč piknik ob FV s ‘koroško košto’, dobrotami gostinskega ponudnika Gostilne Lečnik, ki jih je zasnoval Andraž Lečnik. Končna zasnova jedi je še v fazi izpopolnjevanja. Na razstavi so poleg šestih predlogov na ogled prve tri cule, ki so delo lokalne šivilje Lucije Kotnik, izdelane pa so v treh barvah celostne grafične podobe FV Ravne na Koroškem, modri, rdeči in rumeni. Avtorica grafike je sodelujoča študentka Tina Gorkič. Razstavo spremlja tudi kratek film o nastajanju tega promocijskega produkta Forme vive na Ravnah na Koroškem (avtor: Yootree collective).
Projekt je nastajal v sodelovanju Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne na Koroškem s partnerjema Občino Ravne na Koroškem in Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.
Nadejamo se, da bo Cula kmalu na voljo tudi v prosti prodaji in da bo ogled skulptur ravenske FV, ki so razpršene po mestu, s culo v roki in prigrizkom v njej lažji zalogaj in prava popotniška avantura.

Galerija

razstavni prostor
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJANa gradu 2, Ravne na Koroškem, 1. 8. - 20. 11. 2016