Gremo rinkico talat. Otroški svet iger in igrač, zbirka igrač Majde Marije Sušek

Majda Marija Sušek je kot učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Radlje ob Dravi, podružnični šoli Vuhred spoznavala bogat otroški svet. Ob delu na šoli, organiziranju različnih praznovanj in srečanjih na terenu je stkala močne vezi z domačini in okoliškim prebivalstvom. Svoje bogato znanje in ljubezen do ljudskega izročila je kot mentorica prenašala na otroške, mladinske in odrasle folklorne skupine. Veliko energije je posvetila obujanju in tudi ohranjanju ljudskega izročila. Pred več kot petindvajsetimi leti je svoje aktivnosti nadgradila še z zbiranjem otroških igrač in iger. Očarana nad otroškim svetom je leta 2007 izdala knjigo otroških uspavank z naslovom Aja tutaja, svoja zbirateljska in raziskovalna prizadevanja pa je strnila leta 2011, ko je izdala knjigo Po otroških stopinjah med Pohorjem in Kozjakom, posvečeno preživljanju otroštva v 20. stoletju.

Zbirka igrač Majde Marije Sušek danes šteje več kot 360 različnih originalnih in rekonstruiranih igrač. Jedro njene zbirke so otroške igrače: trampe in druge punčke iz cunj, otroški skiro, mlinček, piščali, trobila, loki in puščice, frače, žoge iz cunj in druge igrače, ki jih je po spominu izdelala skupina trideset starejših žensk in moških iz Vuhreda in okolice. Preproste, doma narejene igrače, ki so jih otrokom izdelali domači ali pa so jih naredili celo sami, so se z leti uničile, porazgubile ali bile zavržene. Ohranile so se v spominu in so ponovno oživele kot replike. Z njihovo pomočjo si lahko naslikamo svet otroške igre in domišljije pred sto in več leti na tem delu Pohorja. Maloštevilne igrače v zbirki so kupljene. Posebno mesto pa ima najstarejša igrača v zbirki – medvedek, ki šteje častitljivih sto let.

Zbirko je zbirateljica večkrat predstavila javnosti, v domači občini Radlje ob Dravi v okviru praznovanj občinskega praznika v letih 1997 in 1998, leta 1998 v Pokrajinskem muzeju Maribor in dve leti pozneje v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu. Leta 2011 je zbirko predstavila na takratni Srednji šoli Muta v okviru vzgojno izobraževalnega programa predšolske vzgoje. Od septembra 2015 je zbirka kot stalna razstava »Gremo rinkico talat«, otroški svet iger in igrač, zbirka igrač Majde Marije Sušek postavljena v Muzeju Radlje ob Dravi. Zbirka igrač, še posebej pa izdelane rekonstrukcije igrač, ohranja tisti del kulturne dediščine in vrednot, ki so bile posredovane otrokom v najzgodnejšem obdobju življenja. Hiter vsesplošni razvoj je otroške svetove preteklosti in sedanjosti neizmerljivo oddaljil. S posredovanjem iger in igrač starih in prastarih staršev gradimo mostove do svetov domišljije otrok sedanjega trenutka.

Galerija

razstavni prostor
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJAKoroška cesta 68, Radlje ob Dravi
ODPRTO

torek–petek: 9.00–15.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), 041 412 855 (Alenka Verdinek)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh zbirk v Muzeju Radlje ob Dravi