Ko lasje govorijo … 80 let frizerstva Tasič

Zgodba frizerstva Tasič je 80 let dolga zgodba družine Jožeta in Marije Tasič. Družini je veselje do oblikovanja las zapisano v genih, saj po stopinjah pradedka stopa že četrta generacija.  Na razstavi sledimo zgodbam treh generacij frizerjev, saj se v odboju 80 letih vzporedno z  življenjsko zgodbo Jožeta Tasiča zvrstijo osebne zgodbe hčerke Marije Tasič poročene Jurgec in sina Cirila Tasiča ter vnukov Bojana Jurgca in Metoda Tasiča.  Tri generacije profesionalnih frizerjev so dosegle ekonomsko neodvisnost in si prizadevale za razvoj in širitev dejavnosti. Življenjske zgodbe dopolnjujemo z izbranim fotografskim materialom. Na ogled je staro družinsko frizersko orodje.

Jože Tasič je 1939. leta odprl svoj prvi salon v Mežici. V gospodarskem poslopju pri Vivodu je najel prostor ob garaži in ga uredil za delo. Z ženo Marijo sta si v istem poslopju v sobi nad klavnico uredila dom. Po koncu druge svetovne vojne je Jože vzel v najem Filipičevo frizersko delavnico, kjer je vodil moški brivsko-frizerski salon. Salon pri Vivodovi »štali« je bil rezerviran za ženske. Jože je bil klasični moško-ženski frizer. Večinoma so k frizerju prihajali moški na britje, oblikovanje brade in nego brkov. Finančno in poslovno je vodil celotno dejavnost. Hčer Marijo je postavil za vodjo ženskega salona, v njem so za ženske stranke poskrbele frizerke. V neurju junija 1961 je potok Šumc poplavil oba frizerska lokala. Tasičevi so v hipu postali brezdomci, odločili so se preseliti v nedokončano novogradnjo na Trgu svobode 14, v Mežici. Na tej lokaciji deluje salon Tasič še danes.

Ob očetu sta se vsak po svoje v vrhunska frizerja razvila hči Marija, ki se je specializirala za žensko frizerstvo, skrbela za vajenke in pomočnice v ženskem salonu ter jim podajala praktična frizerska znanja ter sin Ciril, eden prvih frizerjev v Sloveniji, ki je prakticiral sodobne načine striženja, znan predvsem po trajni ondulaciji »afrolook«. Jože je obrtno dejavnost in salon leta 1980 prepustil Cirilu. Marija pa je istega leta odprla lokal v domači hiši na Podjunski cesti 15 v Mežici. Prvega je kot pomočnika zaposlila sina Bojana. Bil je Jožetov prvi vnuk, prav dedek ga je uvajal v skrivnosti frizerskega poklica in mu predal veliko svojega znanja.  Leta 1996 je Bojan prevzel obrtno dejavnost po mami in odprl svoj frizerski salon pri Brančurniku na Prevaljah ter do leta 2010 vodil dva salona. Bojan je postal odličen in zelo iskan frizer na Koroškem.

V osnove striženja je Metoda vpeljal oče Ciril, v njem je prepoznal naslednika in ga usmeril v frizerstvo. Kaj pomeni biti frizer je Metod dobro spoznal pri delu v domačem salonu. Njegovo poklicno vodilo je bilo, če bo delal kot frizer, želi doseči vrhunsko striženje. Od 2007 do 2015 je delal kot kreativni vodja Brivsko frizerskega podjetja Lassana. Izmojstril se je v nesalonskem delu z modeli in v nastopih na odru. Poleg obrtne dejavnosti razvija kreativno ustvarjalnost oblikovanja frizur, ki jo lahko imenujemo tudi umetnost.

Razstava je bila v Koroškem pokrajinskem muzeju na ogled do 25. 11. 2019, od 29. 11. 2019 do 19.1. 2020 je bila na ogled v Narodnem domu Mežica.

Galerija

frizerski pripomočki
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec in Narodni dom Mežica