Naša Drava, zgodovina reke Drave od avstrijske meje do Maribora

Koroški pokrajinski muzej je kot zunanji izvajalec sodeloval z Lokalno akcijsko skupino (LAS) Mislinjske in Dravske doline pri projektu Naša Drava. Muzejski del projekta je obsegal zbiranje spominov in tudi drugega kulturnozgodovinskega gradiva o reki Dravi z namenom pripraviti razstavo in dokumentarni film Naša Drava, zgodovina reke Drave od avstrijske meje do Maribora.

Spomine ljudi, živečih ob reki, smo zbirali v petih občinah zgornje Dravske doline, v občinah Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka. Navezali smo stike z več kot 20 pričevalci in zbrali njihove zgodbe. Zajeli smo spomine od sredine prejšnjega stoletja pa vse do današnjih dni in jih strnili v 55-minutni dokumentarni film. Vsebinsko dokumentarni film Naša Drava predstavlja raznovrstne osebne izkušnje pričevalcev z reko Dravo, od otroških iger na obrežju, poletnega kopanja, zimskega drsanja, vožnje s čolni in drugimi plovili, ljubezenskih kotičkov, ribolova, splavarstva, starih mostov, iskanja zlata, dela na hidroelektrarnah ter spreminjajoče se podobe obrežja in krajev do poplav, nesreč in tragičnih dogodkov. Z osebnimi zgodbami se prepletajo veličastni in estetsko dovršeni posnetki reke Drave, delo snemalca in montažerja Mitje Verdnika. Poleg dokumentarnega filma smo želeli predstaviti reko Dravo še v vsej njeni veličini in mogočnosti. K sodelovanju smo povabili priznanega fotografa Toma Jeseničnika, ki je že leta 2010 sledil toku reke Drave od njenega izvira do izliva v Donavo in v petih državah posnel motive iz življenja reke Drave. Za tokratno razstavo se je znova podal na obrežja reke ter ujel v svoj objektiv raznovrstne in unikatne motive v zgornji Dravski dolini, od Dravograda do Podvelke. Odločil se je za ptičjo perspektivo in posnetke iz zraka, saj so ti edini omogočali več novih, atraktivnih pogledov na reko Dravo na tako majhnem območju.

Razstavo in dokumentarni film spremlja zloženka, delo oblikovalke Vanje Vajs, ki je poskrbela tudi za celostno grafično podobo. Vsa zbrana pričevanja, fotografije in drugo gradivo, pridobljeno v okviru projekta, hranimo v muzeju v zbirki Naša Drava. Operacijo NAŠA DRAVA sofinancirata EU iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Razstava in dokumentarni film bosta v Muzeju Radlje ob Dravi na ogled do 24. septembra 2022.

 

Galerija

Drava
razstavni prostor
Drava
slike Drave

Informacije

LOKACIJAKoroška cesta 68, Radlje ob Dravi
ODPRTO

torek–petek: 9.00–15.00

sobota: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), 041 412 855 (Alenka Verdinek)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh zbirk v Muzeju Radlje ob Dravi