Udobje našega doma

25. oktobra 2018 smo v muzejskih prostorih na Glavnem trgu 24 v Slovenj Gradcu odprli občasno razstavo Udobje našega doma.

Na njej predstavljamo posamezne kose pohištva staronemškega sloga (altdeutsch) iz zapuščine meščanske družine Grmovšek – Žolnir, ki je bilo značilno za meščansko stanovanjsko opremo na Slovenskem od zadnjih desetletij 19. stoletja pa vse do začetka druge svetovne vojne. Pohištvo je bilo v Grmovškovi vili na Partizanski cesti v Slovenj Gradcu del interierja vse do časa, ko sta hišo kupila sedanja lastnika.

Staronemški slog kot vodilni pohištveni slog v zadnjih desetletjih 19. stoletja je v osnovi prevzel renesančne in zgodnje baročne ornamente in elemente, velikokrat združene z gotskimi. Ogrodje pohištva je bilo izdelano iz različnih vrst, po navadi mehkega lesa in obloženo predvsem pri nas z orehovim, redkeje s češnjevim ali hrastovim furnirjem. Kot značilni elementi so se uporabljali stružene noge čebulaste oblike, polovični struženi balustri, in drugo rezljano okrasje. Skoraj obvezen okrasni element so bila polnila na vratih, predalih in ob straneh ter okrasne letve okoli polnil. Okovje je bilo najpogosteje izdelano iz medenine.

Kredenca, garderobna omara in pisalna miza, ki imajo enak okras, sestavljajo komplet. Leta 1901 jih je izdelal mizar Friderik Belina v svoji delavnici v Pilštanju, od koder se je družina Grmovšek leta 1919 priselila v Slovenj Gradec. Struženi knjižni polici, obešalnik in manjša miza so bili tovarniško izdelani pred prvo svetovno vojno.

Čeprav je bilo pohištvo konstrukcijsko odlično ohranjeno in je bilo skoraj brez mehanskih poškodb, smo morali v muzejski delavnici opraviti nekaj restavratorskih posegov. Skoraj stoletna raba je na njem pustila vidne sledi. Zaradi odpiranja in zapiranja so bile drsnice predalov delno izrabljene. Zlasti tisti deli pohištva, ki so bili izpostavljeni dotikanju, so bili močno umazani, z leti se je na njih nabrala maščoba. Politirane površine so bile zaradi čiščenja zmatirane. Glede na stanje smo pohištvo restavrirali do te mere, da smo mu povrnili zunanji sijaj. Zlato pravilo v restavratorstvu je izbrati enake materiale, kot so bili uporabljeni ob izdelavi, saj se tako lahko najlepše približamo prvotni podobi.

Galerija

police
kredenca
pohištvo detajl

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec, 25. 10. 2018 - 1. 3. 2009