Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi

Ob 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije je Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi skupaj s Policijskim veteranskim društvom SEVER za Koroško, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Dravska dolina in Knjižnico Radlje ob Dravi pripravil občasno razstavo Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi.

Razstava vsebinsko zajema dogajanje na območju nekdanje Občine Radlje ob Dravi, ki je leta 1991 obsegala pet današnjih občin: Občino Muta, Občino Vuzenica, Občino Radlje ob Dravi, Občino Podvelka in Občino Ribnica na Pohorju. Na razstavi so predstavljeni osamosvojitveni proces, varnostno obrambna organiziranost Teritorialne obrambe in milice, prodiranje motorizirane oklepne kolone Jugoslovanske armade po Dravski dolini, dogajanje na mejnem prehodu Radelj in v obmejnih stražnicah ter kot pomembnejši dogodek po letu 1991 vstop Slovenije v EU, ko je potekala na mejnem prehodu Radelj velika prireditev. V sklopu razstave se predvaja tudi film Osamosvojitvena vojna na Koroškem leta 1991, ki smo ga pripravili v Koroškem pokrajinskem muzeju.

Dne 27. junija 1991 je Jugoslovanska armada iz vojašnic v Sloveniji napotila enote na mejne prehode in v Slovenijo poslala okrepitve iz drugih jugoslovanskih republik. Iz mariborske vojašnice so v jutranjih urah napotili po Dravski dolini proti Dravogradu posebno motorizirano oklepno kolono, ki so jo enote Teritorialne obrambe, milice in prebivalci poskušali zaustaviti z barikadami iz podrtih dreves, avtomobilov in tovornjakov. Ovire so pripravili v Rušah, Breznu, Vasi, Radljah ob Dravi, Muti, Gortini in Dravogradu, kjer je kolona obstala ponoči.

Istega dne 27. junija so tudi posadko na mejnem prehodu Radelj okrepili z dodatnimi miličniki s Postaje milice Radlje, na položajih pa so bili pripadniki Teritorialne obrambe. Z napadom so grozili vojaki Jugoslovanske armade iz obmejnih stražnic, ki so obkolili mejni prehod Radelj in zahtevali njegovo predajo. Po ukazu o začasnem mirovanju ofenzivnega delovanja zaradi pogajanj so se 28. junija postopoma vsi vojaki Jugoslovanske armade umaknili. Do 2. julija so se predale tudi stražnice Bistriški jarek, Brezni vrh, Kapla, Kapunar in Brezovec.

Razstava bo v prostorih Muzeja Radlje ob Dravi na ogled do 31. avgusta 2021, potem pa si jo boste lahko ogledali v vseh enotah Knjižnice Radlje ob Dravi.

Galerija

razstavni prostor
torbe
vojaška oprema
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJAKoroška cesta 68, Radlje ob Dravi
ODPRTO

torek–petek: 9.00–15.00

sobota: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), 041 412 855 (Alenka Verdinek)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh zbirk v Muzeju Radlje ob Dravi