Trienale rokodelstva / Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in predstavljajo eno najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Od prve razstave domačih in umetnostnih obrti  leta 1977 so se družbene, kulturne, ekonomske in okoljske razmere temeljito spremenile. V želji, da bi zapolnili vrzel in nadgradili nekdanji uspešen projekt predstavljanja domačih in umetnostih obrti, je konzorcij projektnih partnerjev: Koroški pokrajinski muzej (KPM), Slovenski etnografski muzej (SEM), Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU), Podjetniški center Slovenj Gradec (PCSG) v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) in Centrom Rog pripravil nov koncept razumevanja, predstavljanja in promocije sodobnih izdelkov, ki temeljijo na bogati kulturni dediščini. Razstava Trienale rokodelstva je zasnovana na podlagi dveh javnih razpisov: poziva k sodelovanju na Trienalu rokodelstva in obrti, ki ga je razpisal konzorcij partnerjev, ter poziva Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost.

Izmed številnih prispelih predlogov je strokovna komisija z upoštevanjem petih ključnih kriterijev: prenos in ohranjanje rokodelskih znanj in veščin ter povezovanje dediščine rokodelskih panog s sodobnimi oblikovalskimi in/ali tehnološkimi procesi; ohranjanje regionalnih kulturnih prvin in elementov kulturne dediščine; oblikovalska domišljenost in celostna zasnova izdelka; inovativnost izdelka; trajnostni vidik izdelka (spodbujanje lokalne proizvodnje, uporaba trajnostnih lokalnih materialov in virov, skrb za krožno rabo) izbrala 38 del. Poleg že omenjenih del bo na razstavi predstavljenih tudi 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki so nastala v koprodukciji CzK, pod okriljem evropske platforme Distributed Design, s sofinanciranjem programa EU Ustvarjalna Evropa.

Kustosinje dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar, Maja Vardjan so izbor izdelkov in projektov na razstavi razdelile v tri tematske sklope: Ohranjene tradicije: mojstrska znanja, spretnosti in veščine, Nove tradicije: prilagoditve rokodelskih simbolik in tehnik ter Nova materialnost: konceptualni in socialni pristopi. Tematska zasnova razstave omogoča vzpostavitev odnosov med izdelki ter tako izpostavlja njihove temeljne in tudi skupne lastnosti. Izmed del, ki jih je strokovna komisija uvrstila na razstavo Trienale rokodelstva, sta bili izbrani in nagrajeni dve najboljši deli. Najboljši deli bosta tudi vključeni v nastajajočo reprezentativno zbirko rokodelske odličnosti.

Izbrana dela so predstavljena na razstavi Trienale rokodelstva v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu do 19. novembra 2023. Razstavo spremlja tudi istoimenski katalog.

Razstava trenutno gostuje v Slovenskem etnografskem muzeju do 3. marca 2024, nato se seli v Posavski muzej Brežice.

Galerija

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec
ODPRTO

DELOVNI ČAS (1. marec – 31. oktober)
torek–petek: 10.00–18.00
sobota – nedelja: 10.00–17.00

ZIMSKI DELOVNI ČAS (1. november – 28. februar)
torek–petek: 9.00–16.00
sobota – nedelja: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OdrasliUpokojenci in invalidiMladina (učenci, dijaki, študenti)
Ogled Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Voden ogled nad 10 oseb Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Voden ogled do 10 oseb Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Pedagoška / andragoška delavnica Brezplačno Brezplačno Brezplačno