Ste me hoteli videti strto? Muzej človekovih pravic

Razstava Ste me hoteli videti strto? Muzej človekovih pravic je skupni projekt dvajsetih avtorjev iz Slovenije in Hrvaške, ki je v letih 2022 in 2023 nastal pod okriljem Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Avtorji na podlagi različnih osebnih zgodb predstavljajo kršitve Splošne deklaracije človekovih pravic, vse od časa pred drugo svetovno vojno do danes. Razstava opominja, da pravice in svoboščine niso samoumevne, kršitve le-teh pa se dnevno dogajajo na vseh področjih ter vsem starostnim skupinam po svetu.

Naslov razstave Ste me hoteli videti strto? je vzet iz verzov ameriške pesnice in borke za človekove pravice Maye Angelou, ki  se v pesmi Spet se vzpnem ravno s temi besedami ponosno zoperstavi zatiranju in ne pušča prostora za kakršnokoli simpatiziranje z zatiralci in njihovimi vzgibi. V jedru razstave spoznamo 24 osebnih zgodb, ki govorijo o kršenju človekovih pravic, od nesojenega župana Ljubljane Antona Peska, do več zgodb povezanih z življenjem v času nemške okupacije med drugo svetovno vojno, kot je prisilna mobilizacija v nemško vojsko, Štajerska domovinska zveza, načrtno uničenje slovenskega naroda, ukradeni otroci in gestapovski zapori. Predstavljene so prve »demokratične« volitve leta 1945, povojno obračunavanje z nasprotniki Osvobodilne fronte ter otroci s Petrička. Srečamo protestnike iz Velenja, ki so 8. novembra 1987 organizirali prvi ekološki protest v Sloveniji in beremo o ženskah iz šaleških rudarskih družin. Stečaj tovarne Tekstilinudus Kranj prikazuje kršitve delavskih pravic, zgodba o življenju v Zavodu za duševno in živčno bolne v Tratah pa nas opominja, da institucionalizacija posameznikov na zaprtih oddelkih brez integracije v družbo ni dostojanstvena.

Avtorji osvetlijo aktualne probleme v naši družbi, od sodobnih oblik suženjstva, kjer so ljudje prisiljeni delati za nizko plačilo ali brez plačila. Predstavljena je pot iranskega begunca iz ZDA, ki je po tveganem obisku partnerke leta 2012 v Iranu ostal brez potnega lista in osebne svobode. Odločil se za beg preko balkanske begunske poti in obtičal v Sloveniji. Spoznamo marginalizirane skupine in zgodbo romske družine Strojan, ki je bila deležna diskriminatornih praks s strani državnih organov. Več zgodb opisuje desetletja trajajoči boj istospolnih parov za enakopravnost. Izpostavljene so še nerešene krivice, ki so se leta 1992 zgodile ob neustavnem izbrisu ljudi iz republik nekdanje Jugoslavije ter o beguncih iz Bosne, ki so se istega leta zatekli v Slovenijo, kjer pa s statusom »začasnega begunca« niso mogli dostopati do stalnega bivališča in trga dela.

Razstava bo v pritličnih prostorih (zaporih) Muzeja Slovenj Gradec, Glavni trg 24 na ogled do 11. februarja 2024.

Galerija

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec
ODPRTO

DELOVNI ČAS (1. marec – 31. oktober)
torek–petek: 10.00–18.00
sobota–nedelja, prazniki: 10.00–17.00

ZIMSKI DELOVNI ČAS (1. november – 28. februar)
torek–petek: 9.00–16.00
sobota–nedelja, prazniki: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OdrasliUpokojenci in invalidiMladina (učenci, dijaki, študenti)
Ogled Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Voden ogled nad 10 oseb Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Voden ogled do 10 oseb Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Pedagoška / andragoška delavnica Brezplačno Brezplačno Brezplačno