Kamnine in minerali radeljskega območja

V Muzeju Radlje ob Dravi smo 9. novembra 2017 odprli razstavo Kamnine in minerali radeljskega območja.

Razstava je nastala v sodelovanju z zbirateljem in poznavalcem kamnin Zmagom Žoržem in obiskovalci, za katere smo spomladi 2017 pripravili brezplačne delavnice na terenu in v muzeju. Naš namen je bil približati ljudem geološke značilnosti in posebnosti ozemlja, ki nas obdaja, jih aktivno vključiti v proces zbiranja, urejanja in analiziranja kamnin in mineralov, hkrati pa smo za muzej odbrali gradivo za razstavo, ki smo jo načrtovali tako, da bo na poljuden način predstavila to tematiko in bo zanimiva za širši krog ljudi, od najmlajših do strokovnjakov.

Razstavljenih je več kot 70 kamnin in mineralov, ki predstavljajo geološke značilnosti in posebnosti širše okolice Radelj ob Dravi. Severno od reke Drave so najpogostejše metamorfne kamnine, geologi so jih poimenovali Kobanska serija. Po nastanku in videzu se razlikujejo od pohorskih. Nad Radljami so še tako imenovane Radeljske oziroma Ivniške plasti, ki jih sestavljajo slabo sortirani prodniki v velikosti od 20 centimetrov do nekaj metrov. Na Starem gradu, Perkolici in Herkovih pečinah lahko opazujemo permski apnenec, v katerem je zelo veliko kraških pojavov. Za radeljsko polje, gramoznico, so značilni prodniki, ki jih je odložila reka Drava. So pravi geološki učbenik kamnin ozemlja, po katerem teče reka z vsemi svojimi pritoki. Na jalovinskih kupih na Remšniku, ki so ostanek nekdanjega rudarjenja, pa najdemo številne raznovrstne minerale, med njimi galenit, malahit in hidrocinkit.

Vse kamnine in minerale si lahko obiskovalci ogledajo pod lupo in posebno geološko lupo z desetkratno povečavo. Poseben del razstave smo namenili otrokom, da lahko ustvarjajo in spoznavajo kamnine na igriv način z različnimi aktivnostmi. Pod okriljem muzejskega lika za otroke – radovednega Popka se lahko preizkusijo v prepoznavanju tipičnih kamnin in mineralov, gradnji največjega stolpa, sestavljanju besed iz kamnite abecede, barvanju in igrah s kamni.

Na razstavi boste izvedeli še veliko zanimivosti. Med drugim tudi, da je v svetu znanih in določenih že več kot 5000 vrst mineralov. Na slovensko ozemlje in zgodovino pa so vezana imena štirih mineralov. Vas zanima, kateri minerali so to? Vabljeni k ogledu razstave – in izvedeli boste odgovor.

Razstava bo na ogled do novembra 2018.

Galerija

razstavni prostor
razstavni prostor
razstavni prostor
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJAKoroška cesta 68, Radlje ob Dravi, 9. 11. 2017 - november 2018