Ogledni depo Leitingerjeve zbirke

Zbirka ljubiteljskega zbiralca Ferdinanda Leitingerja iz Radelj ob Dravi šteje preko 2600 predmetov, več kot 1100 knjig in več kot 200 razglednic in fotografij Radelj.

Ferdinand Leitinger (1934–2016), po poklicu mizar, je začel zbirateljsko pot že v mladih letih z zbiranjem novcev, pozneje pa je zbirko dopolnjeval z raznovrstnimi orodji, knjigami in drugim gradivom. Predmete je pridobil od sorodnikov in znancev ter drugih zbirateljev. S svojim dolgoletnim zanimanjem za istovrstne predmete je znotraj zbirke ustvaril številne kolekcije. Zbirko je vedno rad predstavil posameznikom in skupinam, ki so ga obiskali na domu, kjer je uredil pravo muzejsko sobo z vitrinami, ki jih je izdelal sam. Prvič je o njem pod naslovom Žepni muzej na Suhem Vrhu pisal že časopis Večer leta 1969, kasneje je sledilo še približno petnajst prispevkov v tiskanih medijih. Posamezne kolekcije pa je večkrat tudi razstavljal.

Leta 2004 je Koroški pokrajinski muzej prevzel zbirko in že naslednje leto pripravil občasno razstavo v pritličnih prostorih dvorca Radlje. Razstavljena sta bila pomembnejše gradivo iz zbirke in celotna zbirka kladiv, ki obsega kovaška, kamnoseška, zidarska in čevljarska kladiva, kladiva za klepanje kos, kladiva za steklo, težka kladiva, kladiva za splošno uporabo in razna druga specialna kladiva.

Z začetkom delovanja Muzeja Radlje ob Dravi kot nove enote Koroškega pokrajinskega muzeja smo se odločili, da je treba javnosti v celoti predstaviti obsežno in raznovrstno zbirko. Aprila 2014 smo uredili Ogledni depo Leitingerjeve zbirke. Obiskovalci si lahko ogledajo več kot 2600 predmetov, med njimi so raznovrstna orodja: kmečko, gozdarsko, čevljarsko, mizarsko, tesarsko in sodarsko orodje. V zbirki so posebno zanimivi ključavnice, ključi in kljuke, kladiva, možnarji, lekarniški pripomočki, žigi in pečati, nabožni predmeti, kuhinjski pripomočki, svetila in razno gradivo v okvirju, kot so litografije, diplome in spričevala. Razstavljenih je tudi nekaj razglednic, fotografij in knjig. Obiskovalca pritegneta celotna zbirka in tudi vsak predmet zase s svojo zgodbo.

Galerija

razstavni prostor
Leitingerjeva zbirka

Informacije

LOKACIJA Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi
ODPRTO

Zaradi prenove dvorca je Muzej Radlje ob Dravi do nadaljnjega zaprt za obiskovalce. Dvorec bo s prenovo postal osrednji prostor za predstavitev in interpretacijo sonaravne gozdarske kulturne dediščine ter hkrati prostor povezovanja za vse deležnike, ki v svoj izobraževalni ali prosti čas vključujejo vrednote gozda, narave in kulturne krajine.

KONTAKT +386 2 62 12 520 (recepcija), 041 412 855 (Alenka Verdinek)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OdrasliUpokojenci in invalidiMladina (učenci, dijaki, študenti)
Ogled5,00 €4,00 €2,50 €
Voden ogled nad 10 oseb6,50 €5,50 €3,50 €
Voden ogled do 10 oseb8,00 €7,00 €4,50 €
Pedagoška / andragoška delavnica6,50 €5,50 €3,50 €
za ogled vseh zbirk v Muzeju Radlje ob Dravi