V procesu

Tekstilno umetniška razstava V procesu mag. Stanke Blatnik in Andreje Kragelnik je primer sinergije med poklicnima kolegicama, partnerkama v poslu in prijateljicama, ki sta se ujeli tudi na nivoju univerzalnega duhovnega razvoja. Proces pomeni zaporedje dogodkov, ki se zvrstijo, da dosežemo cilj. Pomembnejša od cilja je pot, ki je proces ustvarjanja sam. Dve ustvarjalki druži isti poklic. Stanka danes ustvarja prestižno in prepoznavno modno znamko Stanka Blatnik fashion design. Njena ustvarjalna pot se je začela že doma, ko je opazovala mamo šiviljo pri delu. Prve korake oblikovanja tekstila pa je naredila pri šiviljskem krožku v osnovni šoli. Domači zgledi so bili odločilni tudi za Andrejino poklicno pot, saj se je naučila spretnosti pletenja od babice, in znanje uporabe pletilk s pridom uporabila pri študiju. Andreja ustvarja blagovno znamko Dva potepuha. S silhuetama kužkov poustvarja vsakdanje življenjske situacije. V šestih razstavnih prostorih sta avtorici pripravili šest osredotočenih, jasnih in izčiščenih postavitev. Z materialom in tehnikami, ki so del njunega poklicnega sveta oblikovanja tekstilij in oblačil, s tehnikami pletenja in šivanja sta oblikovali vsaka tri slike. Vsaka slika je osebna izpoved. S svojim specifičnim znanjem oblikovanja tekstilij in oblačil sta preoblikovali delčke svoje duhovne strukture v univerzalno govorico človekovega duhovnega razvoja. Gre za proces individuacije posameznika.

Andrejina preobrazba gre iz Napetosti, ko se telo komaj dotika zemeljskega in je fragmentarno nakazana v tekstilu, tankem kot dih, skozi čustvene viharje in se nadaljuje s Spomini, ki jih upodablja z najpopolnejšo obliko Univerzuma – krogom in nizom galaksije. Zazdi se, da prihaja iz prihodnosti. Svoje Dvome o vrednotah je spretno skvačkala in jih preko pogleda v ogledalu podeli s slehernikom.
Stanka v svojih kreacijah postavlja žensko na prvo mesto. Kreira za čustveno in privlačno žensko. Za hip se zazdi, da prihaja iz preteklosti. Stankine sanje o letu ptic prinašajo upanje v fizično realnost, da lahko razpre krila in postane svobodna. Upanje je Stanka skrila za paravan, za oblikovano strukturo tekstila, in ga je nizala na oblačila kot mreže. V procesu ustvarjanja se je osvobodila in razprla krila, njena kreacija je angel v podobi človeka.

Izdelovanje oblačil je veščina, ki jo je človeštvo nenehno sočasno razvijalo z napredovanjem družbe od svojih začetkov dalje. Znanje šivanja oblačil po meri posameznika pa skozi historični pogled odraža vsakokratno kulturno in družbeno sfero v širšem pomenu mode, hkrati pa je odraz duhovnega zorenja človeka.

Galerija

razstava - V procesu
razstava - V procesu
razstava - V procesu
bela obleka

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec
ODPRTO

torek–petek: 9.00–18.00

sobota – nedelja: 10.00–13.00 in 14.00–17.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh muzejskih zbirk na Glavnem trgu 24