Tretjakova afriška zbirka

Leta 2010 smo v Koroškem pokrajinskem muzeju postali skrbniki Tretjakove afriške zbirke. Novo stalno postavitev zbirke smo poimenovali »Brv med prijatelji«, saj želimo nadaljevati poslanstvo, ki ga je zbirki že leta 1977 dal dr. Franc Tretjak z izjavo: »… da naj bo zbirka, če že ne most, pa vsaj brv med prijatelji, ki želijo živeti v miru in svobodi«.
Dr. Franc Tretjak je kar 18 let svojega življenja preživel na afriškem kontinentu. Najprej ga je pot peljala v Egipt kot predstavnika Zvezne trgovske zbornice Jugoslavije, v drugih afriških državah, predvsem v predelu zahodne Afrike, pa je deloval kot uslužbenec Organizacije združenih narodov. Pogosto ga je spremljala tudi družina, ki je tesno povezana s samo zbirko.

Zbirko sestavlja pester izbor predmetov od obrednih mask ter drugih skulptur in okrasnih kipcev, spominskih stolov, instrumentov, nakita ter predmetov za vsakdanjo rabo. Večina predmetov v zbirki so darila domačinov. V dar so jih on in njegova družina dobili kot znak prijateljstva in spoštovanja. Zbirka obsega okoli 400 predmetov, nekaj literature o Afriki, filmski trak ter magnetofonski zapis, zemljevide in razglednice ter bogato fotografsko gradivo. Poleg tega so del zbirke tudi diapozitivi iz Jemna in nekaj okrasnih predmetov iz Indonezije.
V letu 2012 smo kot del zbirke dodatno prevzeli predmete, ki doslej še niso bili dostopni javnosti, ter izredno bogat fotografski in filmski material.

Razstava Tretjakova afriška zbirka: Brv med prijatelji je zasnovana kot niz zgodb, ki jih bomo postopno odkrivali in dopolnjevali. Razstavo smo začeli z zgodbo »Darilo ministra iz Gvineje«. Obiskovalcem je na ogled Tretjakov najljubši predmet, ki pripoveduje osupljivo zgodbo njegovega darovalca. Kot uvod v razstavo nas popelje kratek film, kjer nam skozi izseke radijskega intervjuja iz leta 1987 in fotografije pripoveduje sam dr. Franc Tretjak.
Ob tej razstavi smo, prav tako v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja, odprli tudi občasno razstavo Afriška domača in umetnostna obrt, ki smo jo postavili kot dialog s postavitvijo razstave Evropske domače in umetnostne obrti v Koroški galeriji likovnih umetnosti (april, maj 2012). Na ogled je pester nabor predmetov iz Tretjakove afriške zbirke.

Galerija

razstavni prostor
afriški artefakt

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 24, Slovenj Gradec
ODPRTO

DELOVNI ČAS (1. marec – 31. oktober)
torek–petek: 10.00–18.00
sobota – nedelja: 10.00–17.00

ZIMSKI DELOVNI ČAS (1. november – 28. februar)
torek–petek: 9.00–16.00
sobota – nedelja: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 15 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh muzejskih zbirk na Glavnem trgu 24