Libeliče 1922. Simbol narodne zavesti, upora in zmage

Leta 2020 smo se spominjali 100. obletnice koroškega plebiscita, ki je pomenil katastrofo za slovenski narod, saj je tako lep kos slovenske zemlje prišel v okvir sosednje države Avstrije.  Slovenski živelj na Koroškem je bil s tem še bolj kot prej v avstro-ogrski monarhiji izpostavljen ponemčenju. Čeprav jo je s svojimi vojaki po koncu 1. svetovne vojne, tako kot vso Mežiško dolino in območje Dravograda zasedel nadporočnik Franjo Malgaj, je bila občina Libeliče po odločitvi velesil vključena v glasovalno območje. Ne glede na to, da je 57 odstotkov prebivalcev glasovalo za Jugoslavijo, je tako postala del Avstrije. Najbolj zavedni prebivalci se s tem niso sprijaznili. Upanje jim je dajalo dejstvo, da državna meja še ni dokončno določena. Že kmalu po plebiscitu so organizirali po kmetijah sestanke, nato so začeli tudi javno zahtevati spremembo meje in zbirati podpise, vaški fantje pa so ponoči prestavljali mejne kamne. Avstrijska oblast jih je sprva skušala prestrašiti z nasiljem, pozneje jih je skušala podkupiti z ugodnimi krediti in drugimi ugodnostmi, ko pa s tem ni uspela, se je spet zatekla k nasilju. Krajani, ki so najbolj pripomogli k ugodni rešitvi libeliškega problema, so bili župnik Anton Vogrinec, šolski upravitelj Janko Gačnik in šolski nadzornik Rudolf Mencin kot član razmejitvene komisije. Dosegli so, da je prišlo do zamenjave ozemelj tako, da so Libeliče pripadle Jugoslaviji, ki pa je Avstriji odstopila pretežno nemški kraj Sv. Lovrenc (St. Lorenzen) nad Dravogradom. Avstrijska oblast je morala zapustiti Libeliče 30. septembra 1922, 1. oktobra pa je vas slavila priključitev k Jugoslaviji. Libeliče z delom bivše občine so bile tako ob hkratni izgubi Koroške, Primorske z delom Kranjske, Porabja in majhnega dela Štajerske zadnja ozemeljska pridobitev Slovenije v času med obema vojnama. Stoletnico tega dogodka smo v Koroškem pokrajinskem muzeju počastili z novo razstavo z gornjim naslovom v prostorih župnišča Libeliče.

Dokumentarno-izobraževalni film Na prevratu. Jugovzhodna Koroška 1918–1920 je posvečen 100. obletnici koroškega plebiscita.

 

Galerija

napis na steni Libeliče 1922
volilna skrinjica
mejni kamen
razstavni prostor
razstavni prostor
stara peč
razstavni panoji
razstavni plakat - Libeliče 1922

Informacije

LOKACIJAžupnišče Libeliče, Libeliče 34
ODPRTO

Muzejska zbirka je na ogled od 1. aprila do 31. oktobra, ogled možen po predhodni najavi termina (vsaj dva delovna dneva prej). Individualni ogled ni mogoč.

KONTAKT+ 386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OdrasliUpokojenci in invalidiMladina (učenci, dijaki, študenti)
Ogled 5,00 € 4,00 € 2,50 €
Voden ogled nad 10 oseb 6,50 € 5,50 € 3,50 €
Voden ogled do 10 oseb 8,00 € 7,00 € 4,50 €
Pedagoška / andragoška delavnica 6,50 € 5,50 € 3,50 €
za ogled vseh muzejskih zbirk v Libeličah