Rojstna hiša Huga Wolfa

V rojstni hiši svetovno znanega skladatelja poznoromantičnega samospeva in samosvoje osebnosti fin-de-sieclovskega Dunaja Huga Wolfa je, do obnove stavbe v letu 2010/11, delovala Glasbena šola Slovenj Gradec. Danes je stavba spremenjena v spominski muzej, v okviru katerega deluje Mednarodni informacijsko dokumentacijski center Hugo Wolf.

Skladatelj Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860. leta očetu Philipu Wolfu in materi Katharini (roj. Nussbaumer) kot tretji otrok. Že v predšolskem obdobju je igral klavir in violino ter je veljal za čudežno nadarjenega glasbenega otroka z absolutnim posluhom. Večino svojega sicer kratkega življenja je skladatelj preživel v Avstriji (v Gradcu, Sv. Pavlu in na Dunaju), kjer je kratek čas celo študiral na dunajskem konservatoriju, s pomočjo mecenov pa se je zelo zgodaj posvetil skladanju. Znan je kot genialni mojster poznoromantičnega samospeva, poseben zaradi izrazne intenzivnosti, ki odlikuje njegovo glasbo. Nenavadno produktivnost in izjemno ustvarjalnost skladatelja je prekinila bolezen (sifilis), zaradi katere je Wolf 22. februarja leta 1903 na Dunaju tudi umrl.

Spominska razstava, postavljena v interierju meščanskega bivalnega okolja iz konca 19.stoletja, predstavlja Wolfovo življenje in delo skozi vsa značilna obdobja njegovega intenzivnega, ekstravagantnega in tudi tragičnega življenja, s posebnim poudarkom na otroštvu v Slovenj Gradcu ter pripovedi o življenjskih okoliščinah v rojstnem mestu in družini. Dokumentacijski center Hugo Wolf v pritličju, s centralnim arhivom o Wolfu, deluje kot mednarodno vozlišče in koordinacijska točka za številna društva Huga Wolfa po svetu. V stavbi so še knjižnica s čitalnico ter manjša avdio-video dvorana, v nadstropju pa manjša koncertna dvorana. Program celovite promocije skladateljevega življenja in dela ter izvedbo tradicionalnih prireditev koncertnega cikla ‘Wolf povezuje’ ter mednarodne solopevske šole koordinirajo v Društvu Hugo Wolf Slovenj Gradec, ki ima v stavbi tudi svoj sedež.

Galerija

razstavni prostor
razstavni prostor
nagrobniki
prostor s klavirjem

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 40, Slovenj Gradec
ODPRTO

DELOVNI ČAS (1. marec – 31. oktober)
torek–sobota: 10.00–16.00

ZIMSKI DELOVNI ČAS (1. november – 28. februar)
torek–petek: 9.00–16.00
sobota: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 545
E-POŠTA info.sg@kpm.si info@hugowolf.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €