Kam le čas beži… Muzejska zbirka o ansamblu Štirje kovači

Štirje kovači so najstarejši narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ki neprekinjeno deluje od leta 1954. S svojo značilno glasbo in prepoznavnim glasbenim slogom se vseskozi razlikujejo od drugih narodno-zabavnih ansamblov. Leta 1965 so izdali svojo prvo malo ploščo. Leta 1966 so sodelovali v oddaji Pred sedmimi kamerami in naredili prve posnetke za televizijo. Igrali so na veselicah, porokah, v hotelih in restavracijah, sodelovali na številnih glasbenih prireditvah in festivalih, izvedli so deset jubilejnih koncertov. Veliko so gostovali po zahodnoevropskih državah ter v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja trikrat odšli na večtedenske turneje po ZDA in Kanadi. Slovensko narodno-zabavno glasbo so ponesli tudi na Japonsko. Njihova priljubljenost je z leti rastla, pridobili so širok krog poslušalcev, vedno bolj so jih prepoznavale strokovne komisije na festivalih. Leta 2000 so prejeli zlatega petelina, najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Vodja ansambla Franc Šegovc je napisal več kot 800 skladb in 200 besedil. Izdal je nekaj pesmaric in notnih zvezkov ter napisal knjigi Naš pobej bo muzikant in Rjava zemlja. Leta 2015 je izdal knjigo Šegovčeve melodije, valčki, polke, pesmi. V tem življenjskem delu je zbral notne zapise 762 skladb, ki jih je napisal med letoma 1952 in 2015. Franc Šegovc je za življenjsko delo na področju narodno-zabavne glasbe ter glasbeno in kulturno promocijo Slovenj Gradca in Koroške doma in na tujem leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec. Zgodba ansambla je predstavljena kronološko, po desetletjih, od uradnega začetka delovanja ansambla z imenom Štirje kovači leta 1954 do danes. S fotografijami, plakati, nosilci zvoka, notnimi zvezki in knjigami, nagradami in priznanji smo predstavili najpomembnejše dogodke in mejnike v njihovi karieri. Skladbe Štirih kovačev so nedvomno pustile velik pečat v slovenski narodno-zabavni glasbi. Nekatere med njimi so že ponarodele. Izdali so 47 plošč, kaset in zgoščenk, prejeli vrsto nagrad in priznanj, in se s svojo bogato zgodovino, tako kot Avseniki in Slaki, zapisali med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji.

Franc in Hermina Šegovc sta zbrano gradivo o ansamblu podarila Mestni občini Slovenj Gradec, župan Tilen Klugler pa ga je v imenu lokalne skupnosti predal v upravljanje Koroškemu pokrajinskemu muzeju.

Galerija

narodna noša
razstavni prostor
razstavni prostor
razstavni prostor s cd-ji
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJAOzka ulica 1, Slovenj Gradec
ODPRTO

DELOVNI ČAS (1. marec – 31. oktober)
torek–sobota: 10.00–16.00

ZIMSKI DELOVNI ČAS (1. november – 28. februar)
torek–petek: 9.00–16.00
sobota: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 545, +386 2 62 12 520
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €