Sokoli ob severni meji. Telovadno društvo Sokol Radlje ob Dravi – Vuhred

Sokolska društva, ustanovljena v slovenskem prostoru, so sledila politični miselnosti liberalcev. Usmerjena so bila v spodbujanje narodne zavesti in organizacijo telesne vzgoje. Ideja sokolov je bila, da v zdravem telesu biva zdrav in močen duh, ki je sposoben slediti narodnim ciljem. Prva sokolska društva v Mislinjski, Mežiški in zgornji Dravski dolini so nastala po prvi svetovni vojni. Poleg močnega nacionalnega naboja so bila pomembna tudi zato, ker pomenijo začetek organiziranega športa na Koroškem. Delovala so pod okriljem Mariborske sokolske župe. Znotraj nje so že leta 1920 ustanovili Koroško okrožje, ki je ob koncu leta 1940 obsegalo vseh devet koroških društev: Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem (Guštanj), Žerjav, Muta – Vuzenica, Črna na Koroškem (Črna pri Prevaljah), Radlje ob Dravi (Marenberg) – Vuhred, Prevalje, Dravograd in Mežica.

Razstava se osredotoča na delo in razvoj telovadnega društva Sokol Radlje ob Dravi – Vuhred. Leta 1920 so radeljski in vuhreški domoljubi ustanovili telovadno društvo, ki je povezalo Slovence, krepilo narodno zavest, organiziralo telovadbo, prirejalo gledališke igre, predavanja, zlete, proslave in druge prireditve. Ob državni meji in na narodnostno mešanem območju, kjer je imela nemška narodnostna skupina prevladujočo gospodarsko moč, je bilo to izjemno pomembno. Decembra 1938 so v Radljah ob Dravi zgradili prepotreben sokolski dom in ga poimenovali Sokolski dom viteškega kralja Aleksandra I. Ujedinitelja. Dne 2. julija 1939 je potekal sokolski zlet koroškega sokolskega okrožja s povorko po kraju in telovadnimi nastopi, s katerim so radeljski in vuhreški sokoli proslavili postavitev novega Sokolskega doma.

Po okupaciji Kraljevine Jugoslavije aprila 1941 so Nemci ostro nastopili proti sokolom. Po drugi svetovni vojni je sokolski dom v Radljah ob Dravi prevzelo fizkulturno društvo, nato Telesnovzgojno društvo Partizan Radlje ob Dravi. V stavbi sokolskega doma je bila tudi kinodvorana, kasneje so uredili še stanovanja, vrtec in gostinski lokal. Po zaključeni prenovi leta 2021 je v nekdanjem sokolskem domu svoje prostore dobil Varstveno delovni center, ki deluje v okviru Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem.

Razstavo Sokoli ob severni meji, telovadno društvo Sokol Radlje ob Dravi – Vuhred smo v Muzeju Radlje ob Dravi odprli decembra 2018. V avtentični prostor obnovljene stavbe nekdanjega sokolskega doma v Radljah ob Dravi pa smo jo prenesli junija 2021.

Galerija

sokolski dom
sokolski dom
razstavni prostor - sokolski dom
razstavni prostor - sokolski dom
fotografija - Sokoli na S meji

Informacije

LOKACIJAPohorska cesta 20, Radlje ob Dravi
ODPRTO

Ogled možen po predhodni najavi termina (vsaj dva delovna dneva prej).

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija muzeja), 041 412 855 (Alenka Verdinek)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OdrasliUpokojenci in invalidiMladina (učenci, dijaki, študenti)
Ogled Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Voden ogled nad 10 oseb Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Voden ogled do 10 oseb Brezplačno Brezplačno Brezplačno
Pedagoška / andragoška delavnica Brezplačno Brezplačno Brezplačno