Sokoli ob severni meji. Telovadno društvo Sokol Radlje ob Dravi – Vuhred

V Muzeju Radlje ob Dravi smo decembra 2018 odprli razstavo Sokoli ob severni meji, telovadno društvo Sokol Radlje ob Dravi – Vuhred.

Sokolska društva, ustanovljena v slovenskem prostoru, so sledila politični miselnosti liberalcev. Usmerjena so bila v spodbujanje narodne zavesti in organizacijo telesne vzgoje. Ideja sokolov je bila, da v zdravem telesu biva zdrav in močen duh, ki je sposoben slediti narodnim ciljem.

Prva sokolska društva v Mislinjski, Mežiški in zgornji Dravski dolini so nastala po prvi svetovni vojni. Poleg močnega nacionalnega naboja so bila pomembna tudi zato, ker pomenijo začetek organiziranega športa na Koroškem. Delovala so pod okriljem Mariborske sokolske župe. Znotraj nje so že leta 1920 ustanovili Koroško okrožje, ki je ob koncu leta 1940 obsegalo vseh devet koroških društev: Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem (Guštanj), Žerjav, Muta – Vuzenica, Črna na Koroškem (Črna pri Prevaljah), Radlje ob Dravi (Marenberg) – Vuhred, Prevalje, Dravograd in Mežica.

Razstava se osredotoča na delo in razvoj telovadnega društva Sokol Radlje ob Dravi – Vuhred. Leta 1920 so radeljski in vuhreški domoljubi ustanovili telovadno društvo, ki je povezalo Slovence, krepilo narodno zavest, organiziralo telovadbo, prirejalo gledališke igre, predavanja, zlete, proslave in druge prireditve. Ob državni meji in na narodnostno mešanem območju, kjer je imela nemška narodnostna skupina prevladujočo gospodarsko moč, je bilo to izjemno pomembno. Decembra 1938 so v Radljah ob Dravi zgradili prepotreben sokolski dom in ga poimenovali Sokolski dom viteškega kralja Aleksandra I. Ujedinitelja. Dne 2. julija 1939 je potekal sokolski zlet koroškega sokolskega okrožja s povorko po kraju in telovadnimi nastopi, s katerim so radeljski in vuhreški sokoli proslavili postavitev novega Sokolskega doma. Po okupaciji Kraljevine Jugoslavije aprila 1941 so Nemci ostro nastopili proti sokolom. Po drugi svetovni vojni je sokolski dom v Radljah ob Dravi prevzela tako imenovana fizkulturna organizacija.

Razstava bo na ogled do decembra 2019.

Galerija

Informacije

KontaktKontakt: +386 2 62 12 520 (recepcija), 041 412 855

OdprtoOdprto: tor. - pet. od 9.00 do 15.00, sob. od 9.00 do 13.00

VstopninaVstopnina: odrasli 4,00 eur (z vodenjem 5,00 eur), mladina 2,00 eur (z vodenjem 2,50 eur), invalidi in upokojenci 3,00 eur (z vodenjem 3,50 eur) . Cena vključuje ogled vseh zbirk v dvorcu Radlje.

LokacijaLokacija: Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi

E-poštaE-pošta: info.sg@kpm.si