Človek po svetu, čebela po cvetu; Čebelarstvo na Koroškem

V prostorih Turistično informacijskega centra Topla v Črni na Koroškem je od 8. decembra 2009 na ogled razstava “Človek po svetu, čebela po cvetu”, Čebelarstvo na Koroškem. Razstavo smo pripravili in jo oktobra 2008 odprli v prostorih muzeja v Slovenj Gradcu, kjer je bila na ogled do novembra 2009. V dogovoru z občino Črna na Koroškem smo jo postavili kot stalno razstavo v njihovem TIC-u.

Razstava nas v uvodnem delu popelje skozi zgodovino čebelarjenja na Slovenskem in predstavi pomembne čebelarje 18. stoletja, kot so bili  Peter Pavel Glavar, Anton Janša, Janez Anton Scopoli, ki so  s svojim delom zaznamovali ne le slovensko, ampak tudi svetovno čebelarstvo. Sledimo ustanovitvi Slovenskega čebelarskega društva za Kranjsko, Štajersko, Koroško in Primorsko leta 1897 v Ljubljani.

Po ustanovitvi osrednjega slovenskega čebelarskega društva so se začeli organizirati tudi čebelarji na Koroškem. Čeprav so se verjetno povezovali že prej, pa lahko kot začetek organiziranega  delovanja čebelarjev v naših krajih štejemo leto 1914, ko so bile ustanovljene čebelarske podružnice v Črni, Mežici, Prevaljah, Guštanju in Dravogradu. Po prvi svetovni vojni so ustanovili podružnice tudi v ostalih krajih Koroške. Društva so s prekinitvami delovala vse do danes.

Razstava je zastavljena pedagoško, zato je poseben sklop razstave namenjen predstavitvi čebele in delu čebelarjev. Predstavljamo čebeljo družino, njeno razmnoževanje, opravila čebel, čebelje paše ter bolezni čebel. Hkrati ob številnih predmetih sledimo razvoju panjev, orodij in pripomočkov, ki so jih čebelarji uporabljali nekoč in danes, s tem pa spoznavamo delo in opravila čebelarjev v pomladansko-poletnem in jesensko-zimskem obdobju.

Številna zanimiva čebelarska orodja in pripomočki ter povedne fotografije predstavljajo jedro razstave, s katero želimo opozoriti na pomembno vlogo čebele za človeka.

Galerija

stara slika skupine otrok
čebelarska razstava

Informacije

LOKACIJACenter 101, Črna na Koroškem
ODPRTO

Ogled možen po predhodni najavi termina (vsaj dva delovna dneva prej).

KONTAKT+386 2 87 04 820 (TIC Črna na Koroškem), 041 743 442
E-POŠTA tic@crna.si info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €