Tako so nekoč živeli knapi

V bivši upravno stanovanjski stavbi nekdanjega Rudnika svinca in cinka v Mežici smo v sodelovanju s skupino informatork iz Mežice in okolice leta 2001 pripravili postavitev stalne ambientalne razstave o bivanjski kulturi rudarjev mežiškega rudnika.
Razstava je del stalnih zbirk v okviru turističnega rudnika in muzeja Podzemlje Pece.
S pomočjo originalnih predmetov značilnih za način življenja rudarske uradniške družine v času okoli leta 1940 prikazujemo takratno bivanjsko kulturo.
Razstava je umeščena v prostore, v katerih je bilo do nedavna stanovanje. Vanj vstopimo skozi vhodno vežo, iz katere lahko gremo v spalnico ali v kuhinjo. Notranja oprema prostorov ter predmeti na razstavi so bili delno pridobljeni na novo, delno so last Koroškega pokrajinskega muzeja, nekaj razstavljenih predmetov pa je originalnih – so bili del teh prostorov že od prej.
Z ambientalno postavitvijo smo želeli že na vhodu doseči učinek naseljenosti stanovanja. Na vstopni terasi s klopco so pripravljena zložena drva, pred vhodom v stanovanje leži lesen predpražnik. V veži so razstavljeni predmeti: rudarjeva obleka, ‘stalaže’ police s čevlji, pripomočki za pranje perila in podobno. Opremo kuhinje sestavljajo ‘šporhert’ zidan štedilnik s pritiklinami, ‘vaserštok’ umivalnik, preprosta jedilna miza s stoli, manjša ‘gredenca’ z dodanim značilnim posodjem in kuhinjskimi pripomočki ter divan. Stenske dekoracije je malo: ‘vandšonarji’ dekorativne zaščitne tkanine, stenska ura in križ v kotu. V spalnici so postavljeni zakonska postelja z nočnima omaricama ter samostojno ležišče, ob oknu stojita šivalni stroj in zibka. Ob notranji steni spalnice sta postavljeni dve večji omari. Poleg lončene peči v kotu stoji za vrati predalnik za perilo. Dekorativna oprema spalnice, zavese in prtički, je bila na novo izdelana posebej za to razstavo. Za bolj nazorno predstavitev smo v ambientalno postavitev kuhinje dodali lutke rudarja, ki se je pravkar vrnil z dela in se umiva, lutko rudarjeve žene, ki za štedilnikom pripravlja hrano ter lutko otroka, ki sedi za mizo in čaka na obrok. V zibki v spalnici je položena lutka dojenčka. Lutke so delo akademskega slikarja Bonija Čeha.

Muzej nudi strokovno pomoč.

Galerija

Informacije

LOKACIJATuristični rudnik in muzej Podzemlje Pece, Glančnik 8, Mežica
ODPRTO

torek–sobota: 9.00–15.00

KONTAKT+386 2 87 00 180 (recepcija Podzemlje Pece), + 386 2 62 12 520 (recepcija muzeja)
E-POŠTA info@podzemljepece.com info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €