Slovenj Gradec – srednjeveško obzidje

Od 1. 9. do 20. 11. 1999 in od 13. 10 do 11. 11. 2000 so na vzhodnem obrobju starega mestnega jedra Slovenj Gradca potekale obsežne arheološke raziskave zaščitnega značaja. Zaradi izgradnje nove gimnazije in srednje zdravstvene šole na mestu stare meščanske šole je bilo potrebno raziskati ogrožen del srednjeveškega obrambnega jarka, leto dni kasneje pa zaradi ureditve šolskega okoliša še približno 70 m pripadajočega obzidja.
Obzidje skupaj z jarkom naj bi po zgodovinskih podatkih zgradili v začetku 14. st. Jarek je sprva služil obrambi mesta. V tem obdobju so ga redno vzdrževali ter po potrebi polnili z vodo. Po prenehanju turških in ogrskih obleganj, sploh pa v času, ko je mesto preraslo svoje okvire, so začeli graditi tudi izven obzidja. Jarek je naenkrat postal ovira, zato so ga pričeli namenoma zasipavati.
Ob odkrivanju mogočnega obzidja smo na cerkvenem dvorišču naleteli na temelje objektov mlajših stavb, ki so bile zgrajene na ruševinah obzidja in so potemtakem tudi mlajše od njega. V eni izmed stavb smo naleteli na  številne steklene posode in kalupe za pipe. Zanimivi so trije oporniki na notranji strani (!) obzidja. Pod srednjim opornikom smo odkrili starejšo fazo temelja obzidja, ki je tukaj zavil proti mestu.

Galerija

nahajališče
kipec

Informacije

LOKACIJAstaro mestno jedro Slovenj Gradca, Vorančev trg
ODPRTO

prost dostop

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI Brezplačno Brezplačno
MLADINA Brezplačno Brezplačno
INVALIDI IN UPOKOJENCI Brezplačno Brezplačno