Erčeva žaga in mlin

V Tomaški vasi pri Slovenj Gradcu se ob reki Mislinji nahaja spomeniško varstveni kompleks, ki ga sestavljata stavbi mlina in žage z »račami« in jezom in je nekoliko odmaknjen od matične domačije p.d. Herc. Manjša gospodarska objekta sta okoli leta 1914 postavila gospodarja Herčeve domačije Valentin in Terezija Laure. Delo v mlinu, predvsem pa na žagi je pomenilo pomembno dopolnilno dejavnost na kmetiji. Lastniki so mletje žita in koruze v mlinu opustili 1983. leta. Po letu 1991, ko so opustili tudi žagarsko dejavnost in niso več vzdrževali »rač«, je začela celota postopoma propadati.
Žaga je t.i. venecijanka z lesenim vozom »na valcne« z verigo za pomik. Mehanizem za usmerjanje vode na pogonsko kolo se upravlja iz stavbe žage. V kletnem nivoju žage se nahaja mogočen pogonski mehanizem na štirikraten prenos, po katerem jo domačini imenujejo »firzac« žaga. V ‘žagni’ uti je za potrebe muzejske predstavitve predstavljeno bivalno okolje družine žagarskega delavca iz obdobja med drugo svetovno vojno. V Mislinjski dolini je mlinarstvo doživelo zadnji večji vzpon v obdobju pred drugo svetovno vojno, saj je samo na razdalji nekaj kilometrov med Turiško vasjo in Šmartnim v prvi polovici 20. stoletja delovalo osem žag in sedem mlinov. Mlin ima v svoji notranjščini ohranjen star mlinski mehanizem – »verk« z rezbarjenim ornamentom na »pajtlkašti« in s pripadajočim mlinarskim orodjem.
Propadajoča žaga in mlin sta doživela dve temeljiti prenovi (1999 – 2000, 2009). V načrtovanje turističnih aktivnosti se z muzejem vključujeta še Turistično olepševalno društvo Šmartno in Turistično športno društvo Vedrin.

Galerija

Erčeva žaga in mlin
Erčeva žaga in mlin
Erčeva žaga in mlin
Erčeva žaga in mlin

Informacije

LOKACIJATomaška vas
ODPRTO

Erčeva žaga in mlin sta odprta od 1. aprila do 31. oktobra, ogled možen po predhodni najavi termina (vsaj dva delovna dneva prej).

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 41 332 964 (Albert Kotnik)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €