Herčeva žaga in mlin

V Tomaški vasi pri Slovenj Gradcu se ob reki Mislinji nahaja spomeniško varstveni kompleks, ki ga sestavljata stavbi mlina in žage z »račami« in jezom in je nekoliko odmaknjen od matične domačije p.d. Herc. Manjša gospodarska objekta sta okoli leta 1914 postavila gospodarja Herčeve domačije Valentin in Terezija Laure. Delo v mlinu, predvsem pa na žagi je pomenilo pomembno dopolnilno dejavnost na kmetiji. Lastniki so mletje žita in koruze v mlinu opustili 1983. leta. Po letu 1991, ko so opustili tudi žagarsko dejavnost in niso več vzdrževali »rač«, je začela celota postopoma propadati.
Žaga je t.i. venecijanka z lesenim vozom »na valcne« z verigo za pomik. Mehanizem za usmerjanje vode na pogonsko kolo se upravlja iz stavbe žage. V kletnem nivoju žage se nahaja mogočen pogonski mehanizem na štirikraten prenos, po katerem jo domačini imenujejo »firzac« žaga. V ‘žagni’ uti je za potrebe muzejske predstavitve predstavljeno bivalno okolje družine žagarskega delavca iz obdobja med drugo svetovno vojno. V Mislinjski dolini je mlinarstvo doživelo zadnji večji vzpon v obdobju pred drugo svetovno vojno, saj je samo na razdalji nekaj kilometrov med Turiško vasjo in Šmartnim v prvi polovici 20. stoletja delovalo osem žag in sedem mlinov. Mlin ima v svoji notranjščini ohranjen star mlinski mehanizem – »verk« z rezbarjenim ornamentom na »pajtlkašti« in s pripadajočim mlinarskim orodjem.
Propadajoča žaga in mlin sta doživela dve temeljiti prenovi (1999 – 2000, 2009). V načrtovanje turističnih aktivnosti se z muzejem vključujeta še Turistično olepševalno društvo Šmartno in Turistično športno društvo Vedrin.

Galerija

Informacije

KontaktKontakt: +386 2 62 12 520 (recepcija), +386 41 332 964 (Albert Kotnik)

OdprtoOdprto: ogled možen po predhodni najavi

VstopninaVstopnina: odrasli 4,00 eur (z vodenjem 5,00 eur), mladina 2,00 eur (z vodenjem 2,50), invalidi in upokojenci 3,00 eur (z vodenjem 3,50 eur)

LokacijaLokacija: Šmartno pri Slovenj Gradcu, Tomaška vas

E-poštaE-pošta: info.sg@kpm.si