Galobova čebelarska zbirka Mežica

Od avgusta 2012 je v nekdanjem Gutenbergerjevem mlinu v Mežici na ogled Galobova čebelarska zbirka Mežica. Stalna razstava temelji na zapuščini Rudolfa Galoba, dolgoletnega učitelja, šolskega upravitelja, športnika, sadjarja in predvsem čebelarja, ki se je rodil leta 1900 na Brnci pri Beljaku na avstrijskem Koroškem. Leta 1921 ga je pot zanesla v Mežico, kjer je dobil službo učitelja in si ustvaril družino.

Kot navdušen in napreden čebelar je kmalu po prihodu v Mežico postal tajnik Čebelarskega društva ter za obdobje 1921 – 1968 soustvaril, uredil in ohranil obsežen arhiv, pomemben za zgodovino čebelarjenja v Mežici, Mežiški dolini in širše. Vse gradivo je fotokopirano in je vezano v trinajstih zvezkih, kot del zbirke dostopno javnosti in raziskovalcem, ki jih ta tematika zanima.

Osrednji del razstave predstavljajo panjske končnice, ki jih je Rudolf Galob zbral pretežno v Mežici in njeni okolici. Najstarejša je iz okoli leta 1820, večina končnic pa je iz druge polovice 19. stoletja. Dobro ohranjene in barvno pestre nudijo pogled na svetopisemske motive, svetnike, svetnice in svetniške legende, različne posvetne motive, stvarno poimenovano ikonografijo, kot so zgodovinski dogodki, podobe živali in predmetov ter nestvarno poimenovano ikonografijo, kot je smešenje poklicev, človeških lastnosti, lovcev in drugih domišljijskih motivov.

Ob razstavljenih panjskih končnicah teče zgodba o zgodovini čebelarjenja v Mežici in Mežiški dolini, zaokrožena s prikazom razvoja čebelarske organizacije na Koroškem. Zgodovinski pregled so člani Čebelarske družine Mežica obogatili z v ta namen zbranimi orodji in pripomočki, Čebelarska zveza Slovenije pa s filmi o čebelah in njihovi vlogi za naravo in človeka. Razstavo dopolnjuje prikaz zgodovine stavbe, nekdanjega Gutenbergerjevega mlina in usode njegovih lastnikov ter spominska soba Rudolfa Galoba.

Muzej nudi strokovno pomoč.

Galerija

razstavni prostor
razstavni prostor

Informacije

LOKACIJACelovška cesta 1, Mežica
ODPRTO

Sreda, petek, sobota: 8.00–16.00

KONTAKT+386 2 82 79 362 (Komunala Mežica)
E-POŠTA komunala@mezica.si info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €