Čevljarska delavnica Levovnik

Čevljarska delavnica na Šolski ulici 3, kjer so bili Levovniki čevljarji od leta 1925, je imela v Slovenj Gradcu dolgoletno tradicijo. Po prenovi hiše v letih 2018 in 2019 smo v pritličnih prostorih stavbe postavili na ogled delavnico, ki predstavlja bogato obrtniško dediščino mesta. Z ambientalno postavitvijo smo se želeli čim bolj približati podobi delavnice po njeni zadnji prenovi v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Postavitev smo dopolnili z zgodbo o čevljarski delavnici in arheoloških izkopavanjih, ki so potekala istočasno s prenovo hiše.

Čevljarska družina Levovnik izvira iz Dovž. Jožef (Josip) Levovnik st. se je za čevljarja izučil v Slovenj Gradcu. Leta 1918 je odprl čevljarsko delavnico v Starem trgu ter kmalu tudi delavnico v Meškovi ulici. Leta 1925 je odkupil Pruševo hišo v Šolski ulici in v njej združil obe delavnici. V delavnici je delalo tudi do deset pomočnikov in vajencev, obrti pa se je pri Levovniku izučilo več kot 200 pomočnikov. Delavnik je trajal od jutra do večera, pred prazniki so delali tudi ponoči. V delavnici so stale dolge mize, ob katerih je lahko sedelo in delalo 6 ali 7 ljudi. Za par moških čevljev je bilo potrebnih 10, za par ženskih 8 in za šivane gojzarice 14 ur. Ura je bila plačana po 3 ali 4 tedanje dinarje, plačo pa so dobivali v soboto ali nedeljo dopoldne. Pomočniki in vajenci so bili za manjše plačilo na stanovanju in hrani pri družini. Obrtniki so bili povezani v Okrajni obrtni zbornici Slovenj Gradec, katere tajnik je bil Jožef (Josip) Levovnik. Za nadaljevanje očetove obrti je bil določen Jožef (Pepi) Levovnik ml. Po končani meščanski šoli je leta 1942 naredil praktični izpit na obrtni šoli in začel delati v očetovi delavnici. Leta 1952 je opravil še mojstrski izpit. Patentiral je čevlje za gozdarje in železarje s kovinsko kapico.

V Pepijevem življenju je bil pomemben tudi šport. Že kot otrok je bil spreten smučar in nogometaš. Udeleževal se je smučarskih tekem doma in v tujini ter dosegal lepe rezultate. Po drugi svetovni vojni je v Slovenj Gradcu ustanovil odbojkarsko društvo. Navduševal se je tudi nad rokometom in bil leta 1954 med ustanovitelji Rokometnega kluba Slovenj Gradec. Bil je njegov dolgoletni predsednik. S somišljeniki si je prizadeval za graditev rokometnega stadiona, kar jim je uspelo leta 1962. Čevljarskemu poklicu je ostal zvest do konca življenja, saj je kot stanovalec doma starejših občanov v Slovenj Gradcu tedensko prihajal v delavnico popravljat čevlje.

Galerija

čevlji
razstavni prostor
razstavni prostor
razstavni prostor
čevlji

Informacije

LOKACIJAŠolska ulica 3, Slovenj Gradec
ODPRTO

Ogled možen po predhodni najavi termina.

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 522 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €