Kovaški in gasilski muzej Muta

Muzej je bil ustanovljen leta 1973. Nahaja se v pritličnih prostorih stavbe občine Muta, na Glavnem trgu 17, v bivši graščini Kienhofen, ki jo je v začetku 16. stoletja dal zgraditi Žiga Dietrichstein. Leta 1899 je graščino kupila Družba sv. Cirila in Metoda in leto kasneje v njej odprla šolo. V muzeju je razstavljenih 650 predmetov. Vsi predmeti in gradivo, zbrano predvsem na območju občine Muta, so razvrščeni v štiri zbirke: v kovaško – livarsko zbirko, zbirko etnoloških predmetov, gasilsko in kulturno – zgodovinsko zbirko.

Kovaško – livarska zbirka poskuša celovito prikazati zgodovino železarstva in kovaštva. Sestavljajo jo arhivski dokumenti, fotografsko gradivo, kovaška in livarska orodja in izdelki. Zbirko dopolnjuje muzej na prostem pred stavbo, kjer so postavljeni vitel, žerjav, vodno kladivo – repač in žaga.

Zbirka etnoloških predmetov je nastajala postopoma. Sestavlja jo več skupin predmetov in sicer kmečko orodje, lončeni izdelki, drobni gospodinjski pripomočki. Zanimiv del zbirke predstavljata samostojni zbirki čevljarskega in brivskega orodja.

Gasilska zbirka šteje 139 eksponatov. Večino jih je prispevalo Gasilsko društvo Muta. Najstarejša je prevozna ročna batna črpalka z vetrnikom iz leta 1876, ki je bila izdelana v Leipzigu. Poleg črpalk je v zbirki še druga gasilska oprema, uniforme in arhivsko gradivo PGD Dravske doline.

Kulturno-zgodovinska zbirka z arhivskim in fotografskim gradivom  o razvoju šolstva, delovanju godbe na pihala, šolskega orkestra, pevskega zbora in raznih društev prikazuje razgibano kulturno življenje na Muti ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja.

Galerija

Informacije

LOKACIJAGlavni trg 17, Muta
ODPRTO

Ogled možen po predhodni najavi termina (vsaj dva delovna dneva prej).

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), 02 88 79 600 (Občina Muta)
E-POŠTA info.sg@kpm.si obcina.muta@muta.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €