Oddelek za kulturno in umetnostno zgodovino

Dejavnost oddelka je osredotočena na proučevanje, dokumentiranje, prezentacijo in  ohranjanje kulturne in umetnostne zapuščine Mislinjske, Dravske in Mežiške doline od srednjega veka do danes. Od leta 2010 je sedež oddelka v dvorcu Bukovje v Dravogradu, v enoti muzeja, Muzeju Dravograd.

Kulturno- in umetnostnozgodovinsko gradivo je zbrano v številnih zbirkah, ki so nastajale s proučevanjem in dokumentiranjem ali kot zapuščina osebnih zbirateljev. To so: Sokličeva zbirka, zapuščina skladatelja Huga Wolfa, Tretjakova afriška zbirka, zbirka Koroškega radia, zapuščina akademskega kiparja Radeta Nikolića, zbirka fotografa Maksa Kunca, Cajnkova zbirka o zgodovini športa, zbirka sakralnih predmetov, zbirka starejše likovne umetnosti in sodobnih likovnih del (zbirka grafik, umetniških slik in fotografij), zbirka pečnic, zbirka mavčnih odlitkov plemiških grbov, zbirka razpel in okvirjev, numizmatična zbirka, lekarniška zbirka, zbirka znamk ter zbirka pokalov in priznanj.

Oddelek od leta 1996 strokovno upravlja tudi obsežno zbirko jeklenih skulptur na prostem, ki so nastajale v okviru mednarodnih kiparskih simpozijev Forma viva na Ravnah na Koroškem od leta 1964. Oddelek sodeluje pri snovanju in izvedbi nadaljnjih mednarodnih kiparskih simpozijev in dolgoročni promocijski strategiji zbirke ter v sodelovanju  z Oddelkom za konserviranje in restavriranje skrbi za obnovo skulptur.

Oddelek sodeluje s sorodnimi ustanovami doma in v tujini in nudi strokovno pomoč zunanjim uporabnikom.

Aleksandra Čas, univ. dipl. um. zgod., višja kustosinja
aleksandra.cas@kpm.si