Oddelek za tehniško dediščino

V Mežiški, Mislinjski in Dravski dolini se je že zgodaj razvila industrija in sooblikovala podobo regije in življenje prebivalcev. Mežiška dolina je zaradi rudarstva, predvsem pa zaradi Thurnovih in Rosthornovih železarn že sredi 19. stoletja veljala za industrijsko najbolj razvito območje na Slovenskem. Rudarstvo, železarstvo, gozdarstvo, lesna industrija, obrti in druge gospodarske dejavnosti so ob kmetijstvu pustili pomemben pečat, ki se zrcali v industrijski, tehniški in kulturni dediščini.

Oddelek za tehniško dediščino evidentira, zbira, dokumentira, proučuje, raziskuje in v obliki razstav, publikacij in predavanj javnosti predstavlja dediščino gospodarske zgodovine in tehničnega razvoja.

Prve zbirke in stalne razstave so bile zasnovane ob ustanovitvi Delavskega muzeja leta 1953 na Ravnah na Koroškem. V nadaljnjih letih so postavili železarsko, rudarsko, gozdarsko in lesarsko zbirko.

Ohranjeni predmeti kažejo na tehnološki razvoj pokrajine in pripovedujejo zgodbo o naravnih danostih in njihovi rabi za industrijski razvoj ter o vplivu rasti podjetij na razvoj krajev in regije.

Strokovni delavci pri snovanju novih stalnih razstav aktivno sodelujejo z lokalnimi skupnostmi. Oddelek od leta 2003 v sodelovanju z občino Ravne na Koroškem koordinira in vodi projekte v okviru Slovenske poti kulture železa in se povezuje z istoimenskim društvom, ustanovami in posamezniki, ki skrbijo za ohranjanje tehniške dediščine.

V sodelovanju z omenjeno občino so nastali projekti o ureditvi muzejskega kompleksa Stare železarne z naslovom Center industrijske zgodovine in delavske kulture z muzejem železarstva. Na tej lokaciji od leta 2005 domujejo zbirke, ki predstavljajo razvoj jeklarske industrije na Koroškem.

dr. Karla Oder, univ. dipl. etn. in prof. zgod., muzejska svetnica
karla.oder@kpm.si