YES – Young Europe Sings

YES – Young Europe Sings je mednarodni projekt, ki zajema 18 mladih glasbenikov – duov (pevci in pianisti) stari med 18 in 30 let. Izkušeni mentorji bodo z izbranimi glasbeniki razvijali veščine kot so interpretacija, nastop na odru, dikcija in tehnika. Projekt bo potekal v Slovenj Gradcu v Sloveniji (avgust 2023), Görlitzu v Nemčiji (januar 2024) in Poitiersu v Franciji (avgust 2024).

V organizaciji Zavoda PerArtem (Slovenija), Ars Augusta e.V. (Nemčija) in Ateliers Misuk (Francija) YES omogoča mobilnost in obsežen program za mlado generacijo glasbenikov. Med avgustom 2023 in avgustom 2024 bodo v vsaki partnerski državi potekali trije moduli. Vsak modul bo osredotočen na različne teme – interpretacija specifičnega repertoarja, odrska prisotnost, vloga in družbena odgovornost umetnosti in umetnikov v družbi, dikcija in koncerti v javnosti.

Namen projekta je interpretacija umetniške pesmi, razvoj in okrepitev ustreznih veščin, pridobitev izkušenj in orodij za obogatitev svojega umetniškega jezika ter vstop v trg dela in graditev kariere. Del programa YES bodo tudi koncerti, ki jih bodo organizirali udeleženci. Koncert je spremljevalni program projekta YES – Young Europe Sings, ki ga v okvirju Erasmus+ podpira Evropska unija.

Prvi modul YES projekta bo potekal v Slovenj Gradcu in sicer v Rojstni hiši Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec med 21. 8 in 27. 8. 2023. Teme, ki jih bodo obravnavali mladi glasbeniki so: Franz Schubert, Hugo Wolf in ženske skladateljice. Partnerji prvega modula YES projekta so Društvo Hugo Wolf Slovenj Gradec, Glasbena šola Slovenj Gradec in Koroški pokrajinski muzej (Rojstna hiša Huga Wolfa). Več na https://www.youngeuropesings.eu/.