Ta veseli dan kulture

V petek, 3. decembra 2021, na Ta veseli dan kulture vljudno vabljeni na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v muzejskih enotah Koroškega pokrajinskega muzeja:
* Muzej Ravne na Koroškem, Na gradu 2, Ravne na Koroškem, od 10. do 16. ure
* Muzej Radlje ob Dravi, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi, od 10. do 16. ure
Rojstna hiša Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec, od 10. do 16. ure
* Muzej Slovenj Gradec, Glavni trg 24, Slovenj Gradec, od 9. do 18. ure
Ob 17. uri javno vodstvo po novi občasni razstavi STRAUSS PINXIT. Po poteh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov. Po razstavi bo vodila višja kustosinja Aleksandra Čas. Število oseb na vodstvu je omejeno, zato prosimo za predhodne prijave na tel. št. 02 62 12 522 ali po e-pošti info.sg@kpm.si. 
Obiskovalci, starejši od 12 let, morajo obvezno izpolnjevati pogoj PCT in uporabljati zaščitno masko.

* * * * *
Postani muzealec … Postani muzealka
Na Ta veseli dan kulture izide namizna družabna igra Postani muzealec … Postani muzealka, ki smo jo zasnovali ob 70-letnici Koroškega pokrajinskega muzeja. Igralci se z igralnimi figurami pomikajo po poljih skozi Mislinjsko, Mežiško in Dravsko dolino ter na poti do Koroškega pokrajinskega muzeja odgovarjajo na vprašanja, ki se navezujejo na njegove dejavnosti. Z igro boste na zabaven in poučen način preizkusili, kako dobro poznate muzej, raziskovali in spoznavali znane in neznane muzejske predmete ter širili svoje vedenje o kulturni dediščini. Igro bo mogoče kupiti v muzejskih trgovinah po enotah Koroškega pokrajinskega muzeja.

* * * * *
Vranček Koki in Radovedni Popek okrašujeta praznično drevo
Dragi otroci, vabimo vas, da Vrančku Kokiju in Radovednemu Popku pomagate okrasiti praznično drevo. V recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti in Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu vas od 30. novembra (torek) do 3. decembra (petek) 2021 čakajo paketki, v katerih najdete material in navodila za izdelavo raznovrstnih okraskov. Vaša naloga je, da doma izdelate okraske in jih prinesete nazaj v recepcijo ter obesite na praznično drevo. Lahko pa kakšen okrasek obdržite tudi zase. Paketek za izdelavo okraskov bo možno dobiti 3. decembra 2021, od 13. do 15. ure, na Ta veseli dan kulture pa tudi na stojnici pred muzejem in galerijo. Akcija traja do nedelje 12. decembra 2021. Vabljeni vsi, ki radi ustvarjate.

Vsako leto, 3. decembra, na dan rojstva pesnika Franceta Prešerna, praznujemo Ta veseli dan kulture. Ta dan svoja vrata na široko odprejo vsi slovenski muzeji in galerije, ki vabijo k različnim prireditvam in brezplačnemu ogledu stalnih in občasnih razstav.