Priprava koroškega rženega kruha vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine / Koroški muzejski večer

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v torek, 17. oktobra 2023, ob 18. uri vabi v Muzej Slovenj Gradec, Glavni trg 24 na Koroški muzejski večer z naslovom Priprava koroškega rženega kruha vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine.

Koroški rženi kruh, ki ga gospodinje pripravljajo po stari recepturi iz kislega testa, sodi med najpomembnejša živila koroške košte, njegova vloga v vsakdanji in praznični prehrani pa presega okvire običajnega ravnanja s hrano. Pri pripravi testa, postopkih peke in pri samem uživanju kruha so še ohranjena številna dejanja blagoslavljanja hrane, ki dajejo kruhu posebno mesto. Ima tudi pomembno vlogo v letnem prazničnem ciklu. Hleb rženega kruha je veljal za plačilno sredstvo, kos rženega kruha v obliki krajca pa je darilo neznancu in simbolno obvaruje novorojenca pred slabim. Kislo testo, ki se hrani od peke do peke, se prenaša iz roda v rod, prav tako znanje priprave in peke kruha.

Kot nosilke dediščine priprave rženega kruha so k vpisu v Register nesnovne kulturne dediščine pristopila Društvo kmetic Mislinjske doline in Društvo kmetic Dravograd, Društvo kmetic Mežiške doline in Društvo kmetic Dravske doline. Ob svetovnem dnevu hrane vas vabimo na predstavitev vpisa ter pokušino kruha.