Prešanje mošta

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v torek, 26. 9. 2017,  ob 11.00 vabi k Prežihovi bajti, Preški Vrh 13, Kotlje na

Prešanje mošta.

Jesen je tu in z njo vsa značilna kmečka opravila za domačije. Mednje sodi tudi prešanje mošta (stiskanje jabolčnika), ene za Koroško najbolj značilnih in vse do konca šestdesetih let 20. stoletja najpogostejših domačih alkoholnih pijač. Prešanje je še do nedavnega potekalo na lesenih prešah, ki so bile pri vsaki domačiji. Danes so jih v veliki meri zamenjale novejše mehanične stiskalnice, pa tudi samo stiskanje se opušča.
Prešanje mošta bo prikazano na obnovljeni Krauperški preši. Pojasnili in prikazali bomo tudi, zakaj se je moštu sprva reklo tolkec. Po prešanju bomo pokusili sveže stisnjeni jabolčni sok.

Vabilo!