Predavanje Pisanje in branje v antiki

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem in Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika vas v okviru projekta Na hribu grad, v gradu zaklad – Odpiramo dveri zakladnice koroške kulturne dediščine vabita v ponedeljek, 12. 2.  2018, ob 18.00 v Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika, Na gradu 1 (kapela gradu Ravne), Ravne na Koroškem na predavanje kustosinje arheologinje Aleksandre Nestorović in Andreja Preložnika

Pisanje in branje v antiki.

 Iz upodobitev pisarjev, ki se pogosto pojavljajo v naših krajih, izvemo veliko o pisanju in branju v rimskih časih. Osnovno znanje pisanja in branja je imel precejšen del prebivalstva – predvsem v mestnih središčih, kjer je vrvelo ljudi in informacij. Najpogostejša oblika zapisov je povezana s sporočanjem lastništva ali avtorstva.

Rimska država je razvila osupljiv administrativni aparat, ki je natančno predpisoval in dokumentiral gospodarsko ter politično življenje. Dokumente so hranili v zasebnih ali javnih arhivih, najpomembnejši pa so bili zapisani v kamnu ali kovini. Za to je skrbela vrsta uradnikov, med katerimi so bili številni pisarji. Takšnega pisarja poznamo tudi iz lapidarija kapele gradu Ravne.