Obramba samostojne poti in neodvisnosti Slovenije med osamosvajanjem / predavanje in Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi / odprtje občasne razstave

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi (Koroška cesta 68) vas v petek, 18. junija, ob 18.00 uri vabi na predavanje z naslovom Obramba samostojne poti in neodvisnosti Slovenije med osamosvajanjem in odprtje občasne razstave Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi.

Pred 30 leti si je Slovenija izborila neodvisnost in samostojnost. V počastitev te obletnice bomo gostili dr. Damijana Guština z Inštituta za novejšo zgodovino, ki bo na predavanju Obramba samostojne poti in neodvisnosti Slovenije med osamosvajanjem predstavil osamosvojitveni proces v obdobju med jesenjo 1989 in poletjem 1991, ko je varnost osamosvojitvenih potez preraščala v potrebo po zaščiti doseženega (in potencialnih novih korakov) ter končno prerasla v potrebo po obrambi osamosvojene, a še ne neodvisne države. Predstavljeni bodo tudi sočasni procesi in dogodki na Koroškem ter njihov prispevek k osamosvojitvi Slovenije.

Po predavanju bomo odprli občasno razstavo Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi, ki smo jo pripravili s Policijskim veteranskim društvom Sever za Koroško, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Dravska dolina in Knjižnico Radlje ob Dravi.

* * * * *
Število udeležencev je omejeno, zato prosimo za predhodne prijave na telefonsko številko 02 62 12 522 ali po e-pošti info.sg@kpm.si