Poletna muzejska noč

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v soboto, 19. junija, na Poletno muzejsko noč. Vstop bo prost od 18.00 do 23.00 ure.

Muzej Slovenj Gradec

• 18.00-21.00 Mladi arheologi raziskujejo špitaldelavnica za družine
dvorišče pred cerkvijo Sv. duha (Trg svobode 5, Slovenj Gradec)
Pedagoška delavnica Mladi arheologi raziskujejo špital se bo izvajala vsako polno uro od 18.00 do 21.00 (tri ponovitve) na lokaciji nekdanjega dvorišča slovenjgraškega špitala. Namenjena je otrokom vseh starosti, posameznikom in družinam. Z udeleženci delavnice bomo na terenu skupaj spoznavali zgodovino špitala in kot pravi arheologi izkopavali stare predmete ter odkrivali, kako so bili povezani z življenjem v špitalu. Število udeležencev je omejeno, zato prosimo za predhodne prijave na telefonsko številko 02 62 12 522 ali po e-pošti info.sg@kpm.si.

• 22.00-23.00 Arheološke raziskave srednjeveškega mestnega obzidja, projekcija filma
dvorišče pred cerkvijo Sv. duha (Trg svobode 5, Slovenj Gradec)
Projekcija kratkega filma Slovenjgraški špital: arheološke raziskave srednjeveškega mestnega obzidja bo potekala na lokaciji nekdanjega dvorišča mestnega špitala, kjer bo poskrbljeno tudi za sedišča. Film se bo vrtel od 22.00 do 23.00 (štiri ponovitve). Ob slabem vremenu se celotni program prestavi v muzejske prostore na Glavnem trgu 24 v Slovenj Gradcu.

Muzej Ravne na Koroškem

• 19.00 Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin, javno vodstvo
Na gradu 2, Ravne na Koroškem
Ob 19. uri sledi javno vodstvo po občasni razstavi Koroška košta, na kateri predstavljamo več kot 90 tradicionalnih koroških jedi, od tega jih je dobra tretjina podrobneje opisanih, med izpostavljenimi pa ima rženi kruh, pripravljen po stari recepturi s kislim testom, osrednje mesto v prehrambni dediščini Koroške. Po razstavi vas bo vodila njena avtorica Brigita Rajšter.
Število udeležencev je omejeno, zato prosimo za predhodne prijave na telefonsko številko 02 62 12 522 ali po e-pošti info.sg@kpm.si.

• 20.00 Sijaj jekla, 400 let jeklarstva v Mežiški dolini, spletno predavanje
https://www.youtube.com/watch?v=6gwO6LX2c90
Na spletnem predavanju bo dr. Karla Oder predstavila stalno razstavo Sijaj jekla, 400 let jeklarstva v Mežiški dolini in orisala 400-letno tradicijo jeklarstva v Mežiški dolini, ki seže v zgodnji novi vek, vzpone pa beleži v 19. in 20. stoletju. Del jeklarske dediščine so naprave za proizvodnjo jekla in jeklenih izdelkov, metalurška znanja in dosežki. Nosilec jeklarske tradicije so družbe iz Skupine SIJ, največjega slovenskega izvoznika ter stebra zaposlovanja v koroški in gorenjski regiji.