PRESTAVLJENO / Pohod po Turških šancah

Spoštovani,

obveščamo vas, da je sobotni Pohod po Turških šancah zaradi slabega vremena žal prestavljen. Dogodek bomo organizirali v oktobru, o katerem vas bomo pravočasno obvestili.

Hvala za razumevanje.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v soboto, 17. septembra 2022, ob 8. uri vabi pred cerkev sv. Marjete v Kotljah na Pohod po Turških šancah.

Ob bližajočem se mednarodnem simpoziju Z ognjem in mečem, protiturška obramba na današnjem koroškem ozemlju, se bomo peš odpravili po Turških šancah. Zbrali se bomo pri taborsko utrjeni cerkvi sv. Marjete v Kotljah in se peš podali do cerkve sv. Mohorja in Fortunata, ki so jo v času turške nevarnosti obdali z jarkom. Pot bomo nadaljevali v smeri Prežihove bajte in dalje do naselja Na Šancah, med potjo pa si bomo ogledali še preostale ohranjene Turške šance. Zgradili so jih v zadnji četrtini 15. stoletja na deželni meji Koroške in Štajerske, kot del dolinske zapore, ki je potekala vse od kmetije Dvornik do dvorca Grinfels. Vračali se bomo po isti poti. Pri Prežihovi bajti se bomo ob zaključku pohoda še okrepčali.

Dolžina poti: 4 km na eno stran, 3,5 ure z ogledi in postankom pri Prežihovi bajti.
Zahtevnost: lahka pot.
Malica: iz nahrbtnika.
Odhod: izpred cerkve sv. Marjete v Kotljah.
Organizator: Koroški pokrajinski muzej.
Ob slabem vremenu bo pohod prestavljen.