Mednarodni muzejski dan: OD PROLETARCA DO PREKARCA

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.
Mednarodni muzejski dan MMD 2020 se letos posveča temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost (Museums for Exuality: Diversity and Inclusion). Letos ga bomo praznovali digitalno, s skupno virtualno razstavo slovenskih muzejev.
Koroški pokrajinski muzej že sedem desetletij zbira, ohranja, proučuje, raziskuje in interpretira kulturno dediščino o delu in življenju delavcev. Na območju Mežiške, Dravske in Mislinjske doline sta namreč že več stoletij prisotna industrija in njeni nosilci – delavci. Delavci so velika družbena skupina, ki si z delom zagotavlja eksistenco in uresničuje lastno ustvarjalnost. Zaradi spremembe gospodarskih in družbenih razmer so ranljiva skupina, saj se številni znajdejo na socialnem robu. Proletarcem, industrijskim delavcem iz obdobja prve industrijske revolucije, eksistenčno odvisnih od svojega dela, so pripisovali rušilno moč in pomanjkanje kulture. S povezovanjem, izobraževanjem in organiziranim delovanjem so postali nosilci delavske kulture. Umetna inteligenca in digitalna tehnologija oblikujeta novo družbeno skupino prekarnih delavcev, ki je najštevilčnejša v kreativnih industrijah. V skupini so praviloma izobraženi mlajši ljudje, prisiljeni sprejemati delovne razmere in plačila, kot jih postavlja delodajalec. Pandemija pospešuje spremembe in prekarne delavce uvršča med ranljive družbene skupine.

Ob Mednarodnem muzejskem dnevu, 18. maju, vas vabimo, da si med 10. in 17. uro brezplačno ogledate naše stalne in občasne razstave v naših enotah:

• Muzej Dravograd (Bukovje 13, Dravograd)
• Muzej Radlje ob Dravi (Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi)
• Muzej Ravne na Koroškem (muzejsko razstavišče, Na gradu 2, Ravne na Koroškem)
• Muzej Ravne na Koroškem (Štauharija, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem)
• Muzej Slovenj Gradec (Glavni trg 24, Slovenj Gradec)
• Rojstna hiša Huga Wolfa (Glavni trg 40, Slovenj Gradec).