Javornik, 6200 let stara naselbina, nova spoznanja o poselitvi Koroške v bakreni in bronasti dobi / Koroški muzejski večer

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v četrtek, 13. aprila 2023, ob 18. uri vabi v Muzej Ravne na Koroškem, Na gradu 2, Ravne na Koroškem na Koroški muzejski večer z naslovom Javornik, 6200 let stara naselbina, nova spoznanja o poselitvi Koroške v bakreni in bronasti dobi.

Ekipa Koroškega pokrajinskega muzeja je v letih 2021 in 2022 na Ravnah na Koroškem, natančneje pri dvorcu Javornik, odkrila presenetljive najdbe, ki kažejo, da je bilo območje poseljeno že v zgodnji bakreni dobi. Gre za obdobje, v katerem je človek spoznal dobre lastnosti bakra in tudi drugih kovin (predvsem zlata, svinca in srebra) ter pričel iz njih izdelovati orodja, orožja in nakit. Doslej najdišč iz tega časa na slovenskem Koroškem nismo poznali, zato najdišče pomembno dopolnjuje naše vedenje o poselitvi Koroške. Presenetljivo je tudi prvo odkritje naselbinskih sledov iz srednje bronaste dobe na našem območju in bajerja, ob brežini katerega se je, kot kaže, raztezalo naselje. Raziskave so potekale ob gradbenih delih za novi Center KO-RA. Predavala bosta arheologa dr. Bine Kramberger in Saša Djura Jelenko, vodja izkopavanj.

Fotografije in načrti: Jožica Hrustel Hercigonja, Klemen Uršnik
Nadzor: ZVKDS, OE Maribor, Mihela Kajzer