Divji lovec, ki je rešil boginjo / Koroški muzejski večer in odprtje občasne razstave

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec (Glavni trg 24) vas v sredo, 13. oktobra, ob 18. uri vabi na Koroški muzejski večer in odprtje občasne razstave z naslovom Divji lovec, ki je rešil boginjo.

V zgodovini slovenskih stikov z Afriko je zelo zanimivo obdobje tik pred prvo svetovno vojno. Takrat je v zahodnoafriški nemški koloniji Togo deloval znani slovenski izumitelj baron Anton Codelli. Za nemško podjetje Telefunken je vodil gradnjo radiotelegrafske postaje, pri organizaciji dela pa mu je pomagal njegov prijatelj Leo Poljanec. Skupaj sta ustvarila obsežno fotografsko dokumentacijo o velikem gradbenem projektu, o vsakdanjem življenju domačinov in različnih krajih afriške dežele v Gvinejskem zalivu. Posebno pozornost pritegnejo fotografije s snemanja prvega igranega filma v Afriki, ki so ga posneli leta 1914. Producent filma Bela boginja iz Wangore je bil Codelli, filmsko vlogo divjega lovca pa je igral Poljanec. Za filmom se je izgubila vsaka sled, edinstvene fotografije prizorišča snemanja pa so danes shranjene v Slovenskem etnografskem muzeju.

Dr. Marko Frelih bo na Koroškem muzejskem večeru predstavil, kaj je ostalo od velike radiotelegrafske postaje, kjer sta nepozabna afriška leta preživela Anton Codelli in Slovenjgradčan Leo Poljanec.

* * * * *
Dogodek bo potekal ob izpolnjevanju pogoja PCT.