ODPOVEDANO: Dediči prostora, varuhi pomnikov / Koroški muzejski večer

Spoštovani,
obveščamo vas, da Koroški muzejski večer z naslovom Dediči prostora, varuhi pomnikov zaradi bolezni odpade. O novem datumu vas bomo pravočasno obvestili.
Hvala za razumevanje.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v torek, 14. marca 2023, ob 18. uri vabi v Muzej Slovenj Gradec, Glavni trg 24, Slovenj Gradec na Koroški muzejski večer z naslovom Dediči prostora, varuhi pomnikov.

Pregledna poljudno-strokovna monografija Dediči prostora, varuhi pomnikov, ki jo je konec leta 2021 izdala mariborska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, širši javnosti predstavlja raznoliko kulturno dediščino severovzhodne Slovenije od prazgodovine do postmoderne ter njeno varovanje skozi čas. Osrednjo besedo imajo spomeniki oziroma pomniki preteklosti. Zakaj pomniki? Zato, ker to niso le materialni ostanki preteklosti, ki so s formalnim varstvom dobili oznako spomenik oziroma dediščina, ampak tudi nesnovni zapis, bogat s številnimi pomeni, zgodbami in vrednotami, tudi opomini, ki jih je vredno ohraniti. Na izbranih primerih lahko opazujemo, kakšen je bil nekoč in kakšen je danes odnos družbe do dediščine, koliko je z njimi spoštljiva v negi in varovanju ali neskrbna, in prav tako, s kakšnimi pristopi jih je stroki uspelo (ali ne) zaščititi. Knjiga spodbuja širšo javnost k razmisleku o našem lastnem odnosu do dediščine in do naših vrednot, njeno glavno sporočilo pa je želja nagovoriti čim širše občestvo k pozitivnemu dojemanju in sprejemanju ter varovanju zapuščine naših prednikov.