Dan odprtih vrat Erčeve žage in mlina

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Turistično-športno društvo VedrinVaška skupnost Turiška vas in Turistično-olepševalno društvo Šmartno vas vabijo v soboto, 9. oktobra 2021, od 10. do 14. ure na Erčevo žago in mlin, Tomaška vas na dan odprtih vrat Erčeve žage in mlina.

Reka Mislinja ima bogato mlinarsko in žagarsko dediščino. Do srede 20. stoletja je na njej in njenih pritokih delovalo več kot 250 objektov na vodni pogon – mlinov, žag, kovačnic, elektrarn in oljarn. Ohranjen načrt iz leta 1888 dokazuje, da sta že od zadnje dekade 19. stoletja pri p. d. Ercu v Tomaški vasi delovala žaga in mlin za potrebe domačega gospodarstva. Po hudi poplavi 18. julija letos, ki je vidno prizadela tudi spomeniški kompleks, so se prizadevni domačini lotili obnove in v celoti obnovili jez, popravili in obnovili rače ter obnovili žagino kolo. Mlinska kamna pa vrti novo mlinsko kolo. Z izvedenimi obnovitvenimi deli žaga in mlin ostajata pomembni kulturno-izobraževalni točki v kraju.

Ogledali si boste obnovljena mlin in žago ter prikaz mletja žita in žaganja lesa. Ob 11. uri bo javno vodstvo po kompleksu.

* * * * *
Dogodek bo potekal ob izpolnjevanju pogoja PCT.