Cerkev sv. Vida v Završah v luči arheoloških najdb / Koroški muzejski večer

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v petek, 8. oktobra 2021, ob 18.30 vabi v Knjižnico MislinjaŠentlenart 27, Mislinja na Koroški muzejski večer s predavanjem Cerkev sv. Vida v Završah v luči arheoloških najdb.

Cerkev sv. Vida v Završah je prava zakladnica rimskih spomenikov. V njeni bližnji okolici so se namreč ohranili kar štirje nagrobniki, ki jih lahko okvirno datiramo v 2. stoletje po Kristusu. Nagrobna stela za Julijo Kalandino in njenega moža, ki je bil vojak, natančneje orožar v Drugi italski legiji, je najbolj izpovedna, in nas tako z napisanim kakor tudi z upodobljenim popelje v skrivnostni svet Rimljanov. Med obnovo pokopališkega zidu okoli cerkve sv. Vida, ki je potekala poleti 2021, je bil Kalandinin nagrobnik prestavljen v lapidarij Koroškega pokrajinskega muzeja. V Narodnem muzeju Slovenije so izdelali kalup in odlitek spomenika, ta je bil vzidan nazaj na originalno mesto. Hkrati so potekale še arheološke raziskave. Odkrite najdbe lahko datiramo med 14. in 17. stoletje.

Cerkev sv. Vida v Završah v luči arheoloških najdb bosta na Koroškem muzejskem večeru predstavili Saša Djura Jelenko iz Koroškega pokrajinskega muzeja in dr. Julijana Visočnik iz Nadškofijskega arhiva Ljubljana.

* * * * *
Dogodek bo potekal ob izpolnjevanju pogoja PCT.