Bučni strah / delavnica

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Turistično-športno društvo Vedrin vas v soboto, 30. oktobra, ob 10. uri vabita na Erčevo žago in mlin, Tomaška vas na delavnico Bučni strah.

Izdelava t. i. Jakove svetilke (Jack O´Lantern ali buče svetilke), ki je k nam (ponovno) prišla iz keltske tradicije Zahoda, se je v zadnjih letih ‘udomačila’, saj jo marsikje postavijo na vidna mesta, da strašljive podobe žarijo v nočeh okoli dneva spomina na mrtve. Manj znano pa je, da sta bila še v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na Koroškem (Črneče, Podgora) priljubljena jesenska otroška igra izdelava bučnih strahov in strašenje z njimi. Izdolbene buče z gorečo svečo so nataknili celo na kole in strašili z njimi.

Na delavnici se bomo seznanili z davno keltsko tradicijo, ko so na dan pred praznikom vseh svetih z izdolbeno podobo naznanili začetek zime in časa, ko ima svet prednikov večjo moč. Pri nas se je ta tradicija vse do nedavna ohranila skozi otroško igro. Če se tudi vi spominjate igre z bučnim strahom, vas vabimo, da se nam pridružite ter podelite spomine. Na delavnici se bomo seznanili s kulturnim izročilom in izdelovali strahove iz buč. Delavnica je primerna za otroke in odrasle. Buče bodo na voljo, lahko pa jih prinesete tudi s seboj.

Dogodek bo potekal ob izpolnjevanju pogoja PCT.