Maribor 2012 KPM Facebook

Novice in dogodki


Voščilo!

Objavljeno 23.12.2016

Za praznike nastavite slamnatih skled, kakor so jih nekoč otroci. Zjutraj naj bo v njih ravno prav jabolk in krhljev za vaše potrebe.

Povzeto po: dr. Franc Tretjak, Iz črne kuhinje na luno, 2012, 25.

Vesel božič in srečno novo leto 2017 vam želimo iz Koroškega pokrajinskega muzeja

Voščilo!
    

Koroški muzejski večer

Objavljeno 23.12.2016

Koroški pokrajinski muzej vas v petek, 20. 1. 2017 ob 18.00 vabi v dvorec Radlje, Koroška cesta 68,
Radlje ob Dravi na Koroški muzejski večer s predstavitvijo DVD-ja avtorja dr. Marjana Linasija

Znova na severni meji, Lackov odred v letu 1944/45.

Lackov odred, sprva imenovan Pohorski odred, ustanovljen 27. junija 1944 na Rogli na Pohorju, je bila partizanska enota, ki se je s 4. ali Severnim bataljonom Koroškega odreda in avstrijsko skupino Avantgarda borila najbolj na severu strnjenega partizanskega ozemlja, ki je v drugi svetovni vojni obsegalo Grčijo, Albanijo, Jugoslavijo in severno Italijo, na stiku med južnoslovanskim in germanskim svetom. Njegovo glavno operativno območje je bilo hribovje Kozjak, med Dravo in predvojno jugoslovansko-avstrijsko mejo. Reka Drava je bila velika naravna ovira, hribovje pa zaradi razbrazdanosti prav tako težko prehodno, zato se je moral odred pogosto zanesti le nase in na prebivalstvo, ki ga je v celoti podpiralo. Odred je moral s svojimi patruljami in s četo, ki je ostala na Pohorju, pokrivati tudi ozemlje Slovenskih goric, Haloz, Dravsko-Ptujskega polja in celo Prekmurja. Omenjeno ozemlje je bilo zaradi naravnih danosti še posebno težavno za partizansko vojskovanje, ker je to večinoma gričevnat in ravninski svet brez pravega gozda. Z akcijami je Lackov odred pogosto posegal tudi na avstrijsko ozemlje, torej v sam nacistični Tretji rajh.
V predstavitev delovanja Lackovega odreda, posneto na DVD, smo vključili živo pripoved neposrednih udeležencev dogajanja v tem usodnem času za slovenski narod.
 
Vabilo!   

Delavnica Škrat Notko spoznava glasbo

Objavljeno 23.12.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Sloven Gradec in Glasbena šola Slovenj Gradec vas v soboto, 21. 1. 2017 ob 10.00 vabita v Rojstno hišo Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na brezplačno glasbeno delavnico v ciklu Spoznajmo glasbo za predšolske otroke in otroke prve triade osnovne šole

Škrat Notko spoznava glasbo.

Otroke bodo profesorji Glasbene šole Slovenj Gradec na zanimiv način popeljali v neskončni svet glasbe – skupaj bodo tudi zapeli in zaigrali.

 Vabilo!   

Hugo Wolf goes Jazz

Objavljeno 23.12.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Glasbena šola Radlje ob Dravi vas vabita v okviru cikla Hugo Wolf za mlade v soboto, 7. 1. 2017 ob 20.00 v Rojstno hišo Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na koncert

Hugo Wolf goes Jazz.

Kot smo obljubili, nadaljujemo odprte vaje jazza in vam krajšamo dolge prvosobotne večere. V rojstni hiši slavnega skladatelja poznoromantičnega samospeva študenti jazza spoznavajo Wolfova dela, saj želimo, da jih slednja navdihnejo za nove aranžmaje in glasbene preobleke.

Vabilo!
    

Sprehod ob mestnem obzidju

Objavljeno 23.12.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec vabi v soboto, 7. 1. 2017 ob 10.30 na Glavni trg 24, Slovenj Gradec na javno vodstvo

Sprehod ob mestnem obzidju.

Koroški pokrajinski muzej ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec vsako prvo soboto v mesecu podarja meščanom in obiskovalcem možnost brezplačno spoznati zgodovinski utrip.

Mestno obzidje, ki je bilo zgrajeno v 13. stoletju, je bilo v 14. stoletju opremljeno z več stolpi, v sredini 15. stoletja, ko so slovenski prostor začeli ogrožati turški pohodi, pa še z obrambnimi jarki. Mesto je imelo tudi dvoje utrjenih vrat, zaščitenih s stolpoma na obeh severnih vogalih, vsaj en stolp pa je bil tudi na vzhodnem delu obzidja. Mestnemu obzidju se je v 16. stoletju pridružil še obodni zid graščinskega kompleksa; njegova severna stranica je, čeprav znižana, v celoti ohranjena. Najbolj ohranjeni del mestnega obzidja je sestavni del dvorca Rotenturn.

Vodila bo Nataša Škorjanc Beliš.

Vabilo!
    

Kometri - baroni s Pukštajna.

Objavljeno 28.11.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Dravograd vas v petek, 16. 12. 2016, ob 17.00 vabi v dvorec Bukovje,
Bukovje 13, Dravograd na odprtje stalne razstave 

Kometri – baroni s Pukštajna.

Zgodba plemiške rodbine Kometer, ki je napisala zadnje veliko poglavje v zgodovini gospostva Pukštajn (1817–1932), v marsičem razkriva značilne podobe zadnjega stoletja habsburške monarhije. Slovensko kulturno dediščino so obogatili veliko bolj od marsikaterega drugega, uglednejšega in bolj prepoznavnega rodu svojega časa. Zapustili so nam kakovostno arhitekturo pukštajnskega dvorca, ki se je iz skromnega podeželskega plemiškega bivališča razvil v zanimiv primer historicizma na Slovenskem, pomemben pa je tudi njihov prispevek kot zbirateljev starin. Posebno zadnjemu baronu Hansu Karlu Kometru je uspelo ustvariti dragoceno zbirko starin in umetnin, ki je pomembno prispevala h krepitvi slovenskih nacionalnih muzejskih fondov. Po njegovi smrti se je nekoč gospodarsko uspešno posestvo z dvorcem in bogato notranjo opremo razdrobilo v vrtincu dražb in dolgotrajnih sodnih postopkov.
Po izbrisu iz zgodovinskega spomina je v novem stoletju skrajni čas, da žalostni zgodbi rodbine in usodi njihove bogate zbirke dodamo svetlejši epilog, zato vas vabimo na ogled sodobne muzejske postavitve, ki vključuje tudi nekaj originalnih predmetov Kometrove zbirke. Razstava je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije in Narodno galerijo.

Vabilo!
    

Delavnica Herman Lisjak in prazniki

Objavljeno 28.11.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v soboto, 10. 12. 2016, ob 10.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na otroško predpraznično delavnico

Herman Lisjak in prazniki.

V predprazničnih decembrskih dneh nas bo obiskal Herman Lisjak iz Muzeja novejše zgodovine Celje in nam pokazal, kako se pripraviti na decembrske praznične dni. S Hermanovim okraskom bomo lahko okrasili domačo praznično smrečico, na ustvarjalnici Mesto luči pa bomo okrasili kozarec, prelepljen z riževim papirjem, na vrhu zavezali vrvico in nazadnje vanj vstavili čajno svečko. »Svečnik« bo naredil praznično mizo še bolj praznično.

Vstopnina: 1,50 €.

Vabilo!
    

Dvorec Grinfels

Objavljeno 28.11.2016

Koroški pokrajinski muzej vas v sredo, 7. 12. 2016, ob 17.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2,
Ravne na Koroškem na odprtje razstave in predstavitev kataloga

Dvorec Grinfels.

Novembra 2014 so na Ravnah na Koroškem ob gradbenih delih pri izgradnji nove kanalizacije odkrili ostanke zidov nekoč imenitnega renesančnega dvorca Grinfels. Arheološke raziskave je prevzel Koroški pokrajinski muzej. Izkopavanja so postregla s presenetljivo količino najdb, ki so dober pokazatelj časovnega razpona življenja na dvor(c)u vse od 13. do konca 16. stoletja. Kar 1566 ostankov živalskih kosti in zob nam odgrinja prehranjevalne navade nekdanjih ministerialov in kasnejših deželnoknežjih oskrbnikov Grinfelsa. Prikazan je stavbni razvoj od prvotnega stolpastega dvora in štoka do renesančne prezidave ter dodanih stolpičev, ki jih prepoznamo na Valvazorjevi upodobitvi Guštanja. Grinfels je pridobil pomen, potem ko je propadel grad Gornji Guštanj. Predstavljamo tudi plemiško rodbino Gaisruck, ki je dvorec kupila 1557 leta in na njem bivala vse do leta 1729.

Avtorji razstave in prispevkov v katalogu so Saša Djura Jelenko, dr. Igor Sapač, prof. Boris Hajdinjak, dr. Borut Toškan in Anja Mihelič. Recenzijo je napisala dr. Mateja Kos.

Vabilo!    
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::