Mesto Slovenj Gradec praznuje 750 let KPM Facebook

Novice in dogodki


Ustvarjalne delavnice Pokukajmo v srednji vek

Objavljeno 28.08.2017

Ustvarjalne delavnice Pokukajmo v srednji vek za otroke se vežejo na obdobje srednjega veka. Pripravili smo šest tematskih delavnic, v sklopu katerih boste izvedeli zanimivosti o srednjeveškem Slovenj Gradcu. Vsako delavnico sestavljata predstavitev posamezne teme in ustvarjalni del, ena od delavnic je izkustvenega tipa.
Delavnice so zastavljene tako, da jih lahko obiščete samostojno v času odprtosti muzeja in so brezplačne. Odprte so od maja do oktobra in sicer od torka do petka med 9. in 18. uro ter v soboto in nedeljo med 10. in 13. in med 14. in 17. uro. Za najmlajše (predšolski otroci in prva triada OŠ) je obvezno spremstvo odraslih, za večje skupine je potrebna predhodna najava. Ob prihodu se javite na recepciji muzeja.

    

Rokodelska delavnica Moj škratek

Objavljeno 28.08.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Rokodelski center Koroške vas v torek, 19. 9. 2017 ob 17.00 vabita v Rokodelski center Koroške, Andeški hram, Glavni trg 28 a, Slovenj Gradec na rokodelsko delavnico

Moj škratek.

Rokodelka Damijana Mithans Bračič je znana po svojih čudovitih škratkih z Gmajne, za katere ima tudi certifikat rokodelstva Art & Craft Slovenija. Brezplačna delavnica je namenjena otrokom, na njej pa si bodo pod vodstvom ustvarjalke izdelali svoje pravljične škratke.
Obvezne prijave do petka, 15. septembra 2017, na info@podjetniskicenter-sg.si.

Vabilo!

    

Odprtje razstave Cerkljanski laufarji v klekljanih pokobah

Objavljeno 28.08.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v četrtek, 21. 9. 2017, ob 18.00 vabi v muzejsko razstavišče, Na gradu 2, Ravne na Koroškem na odprtje razstave

Cerkljanski laufarji v klekljanih podobah.

Larfe cerkljanskih laufarjev so bile izziv članicam Klekljarskega društva Marjetica Cerkno. Ideja o klekljanju podobe laufarjev je zorela več let. Šestdesetletnica obnovitve laufarije pa jih je spodbudila k uresničitvi načrtovanega projekta. V manj kot letu dni (september 2015 – maj 2016) so spretni prsti 21 klekljaric ustvarili 24 klekljanih podob laufarskih naličij. Za klekljanje vseh čipk so klekljarice porabile približno 2000 ur.
Svoje klekljarske izdelke na temo Čipka s kordonetom bodo razstavile tudi članice študijskega krožka in Društva klekljaric Koroške, sekcije Lipa Ravne.

Vabilo!
    

Noč plesa

Objavljeno 28.08.2017

Koroški pokrajinski muzej vas ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec vabi v petek, 22. 9. 2017, ob 20.30 v Rojstno hišo Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na

Noč plesa.

Prireditev bo organizirana v sodelovanju s Koreografskim centrom Johanna Kresnika Bleiburg/Pliberk, ki po sedmih letih svojega delovanja projekt prvič predstavlja tudi preko meje. Na Noči plesa se bo v Slovenj Gradcu na različnih lokacijah predstavilo trinajst priznanih umetnikov sodobnega plesa iz različnih evropskih držav.

Danes je ples prisoten povsod – ob vsakem vremenu!

Vabilo!


    

Prešanje mošta

Objavljeno 28.08.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v torek, 26. 9. 2017,  ob 11.00 vabi k Prežihovi bajti, Preški Vrh 13, Kotlje na

Prešanje mošta.

Jesen je tu in z njo vsa značilna kmečka opravila za domačije. Mednje sodi tudi prešanje mošta (stiskanje jabolčnika), ene za Koroško najbolj značilnih in vse do konca šestdesetih let 20. stoletja najpogostejših domačih alkoholnih pijač. Prešanje je še do nedavnega potekalo na lesenih prešah, ki so bile pri vsaki domačiji. Danes so jih v veliki meri zamenjale novejše mehanične stiskalnice, pa tudi samo stiskanje se opušča.
Prešanje mošta bo prikazano na obnovljeni Krauperški preši. Pojasnili in prikazali bomo tudi, zakaj se je moštu sprva reklo tolkec. Po prešanju bomo pokusili sveže stisnjeni jabolčni sok.

Vabilo!
    

Voda - od mita do arhitekture, DEKD 2017

Objavljeno 28.08.2017

Koroški pokrajinski muzej, torek–petek, 26. 9. – 29. 9., med 10.00 in 12.00

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE 2017

Voda – od mita do arhitekture

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so najprepoznavnejša akcija pod okriljem Sveta Evrope in Evropske unije na področju kulture. Namen projekta je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine in predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, bogastvu in kulturni raznovrstnosti Evrope. Z letošnjo temo se pridružujemo skupni evropski temi leta 2017, ki je posvečena naravi, širšo javnost pa želimo opozoriti na ogroženo dediščino in na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, ki so bili tudi v zgodovinskem kontekstu skupni (vaški vodnjaki ipd.).


Učence druge in tretje triade osnovne šole ter družine vabimo na brezplačno delavnico

Tatrman, vodnjak in povodni duh.

Voda je najdragocenejša dobrina človeštva, zato je v vseh kulturah simbol življenja in del duhovne kulture vseh narodov. Vodi so ljudje prinašali darove ob pomembnih mejnikih v letnem ciklu ter krasili vodnjake z željo, da bi bilo vode vse leto dovolj in da bi ostala čista. Mnogo izvirov je bilo ograjenih, odnos do izvirov je bil spoštljiv, kar se je odražalo tudi v arhitekturnih oblikah vodnjakov. Koroška značilnost so tatrmani, lesena vodna korita s tekočo vodo z oblikovano cevjo v obliki glave ali drugih podob.

Muzej Ravne na Koroškem, štauharija Stare železarne, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem
torek, 26. 9. ob 10.00

Muzej Slovenj Gradec, muzejski prostori, Glavni trg 24/II, Slovenj Gradec
sreda, 27. 9. ob 10.00


Učence prve, druge in tretje triade osnovne šole ter družine vabimo na brezplačno delavnico

Mamica Dravica: razvoj prometa po Dravski dolini nekoč.

Na delavnici bodo otroci spoznavali pomen reke Drave v preteklosti v zgornji Dravski dolini. Osredotočili se bomo na splavarstvo, saj so s splavi prevažali les iz pohorskih in kozjaških gozdov. V ustvarjalnem delu si bodo otroci izdelali vodno plovilo – splav.

Muzej Radlje ob Dravi, dvorec Radlje, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi
četrtek, 28. 9. ob 10.00 

Muzej Dravograd, dvorec Bukovje, Bukovje 13, Dravograd
petek, 29. 9. ob 10.00

Vabilo!   

Pokukajmo v kovaško delavnico

Objavljeno 28.08.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec vabi v ciklu Pokukajmo v srednji vek v soboto, 30. 9. 2017, ob 10.00 v Muratovo ulico 5, Slovenj Gradec na obisk h kovaču 

Pokukajmo v kovaško delavnico.

Kovaštvo spada med pomembne obrti, poznane v srednjem veku; posebna zvrst pa je tudi t. i. umetnostno kovaštvo, ki nam ga bo predstavil umetnostni kovač Vlado Zupančič. Obisk kovaške delavnice je namenjen družinam in je brezplačen. V delavnici bo mogoč tudi nakup kovaških izdelkov. Obvezne prijave do četrtka, 28. septembra 2017, na naslov info.sg@kpm.si. Vse nadaljnje informacije bodo prijavljenim udeležencem podane ob prijavi.

Vabilo!

    

Tečaj kaligrafije - gotica

Objavljeno 28.08.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec vabi v ciklu Pokukajmo v srednji vek v soboto, 7. 10. 2017, ob 10.00 v muzejske prostore, Glavni trg 24, Slovenj Gradec na

tečaj kaligrafije – gotica.

Tečaj kaligrafije bo potekal pod vodstvom Marine Mihalj (PEN-MAG Calligraphy). Na njem bodo udeleženci spoznali pisavo gotico in njene različice, pri čemer bo poudarek na tehniki pisanja in utrjevanju pisave. Zaključek tečaja bo namenjen oblikovanju in izdelovanju osebnega kaligrafskega izdelka, izpisanega z gotico. Tečaj bo potekal ob sobotah v mesecu oktobru (7., 14., 21. in 28. 10.) med 10. in 12. uro. Pogoj za udeležbo je poznavanje osnov kaligrafije (okrogla abeceda). S seboj vam ni treba prinesti nič, vse pripomočke dobite na delavnici. Domov boste odnesli mapo z gradivom, vadnico in kaligrafsko pero. Cena tečaja je 85 evrov. Prijave zbiramo na naslovu info.sg@kpm.si do petka, 29. septembra 2017, ali osebno na recepciji muzeja. Za vse dodatne informacije v zvezi s tečajem se lahko obrnete na izvajalko na naslov penmag.marina@gmail.com.

Vabilo!


    
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::