Maribor 2012 KPM Facebook

Novice in dogodki


Obvestilo!

Objavljeno 25.04.2016

Obveščamo vas, da bo muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem do predvidoma konca meseca maja 2016 zaradi obnove stavbe zaprto.

Hvala za razumevanje!   

Partizanska saniteta na Koroškem

Objavljeno 25.04.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi vas v sredo, 27. 4. 2016, ob 10.00 v okviru proslave v počastitev dneva upora proti okupatorju vabi na Župankovo domačijo, Št. Janž pri Radljah 66, Radlje ob Dravi na vodeni ogled razstave

Partizanska saniteta na Koroškem.

Jedro razstave je posvečeno Paučkovim bolnišnicam, ki so bile najbolj dovršen sistem partizanske terenske sanitetne službe na Koroškem, prikazana pa je tudi saniteta v drugih predelih Mislinjske doline, v Mežiški in zgornji Dravski dolini ter v partizanskih enotah. Poleg dokumentarnega gradiva so razstavljene številne originalne muzealije, kot sestavni del razstave bo predvajan dokumentarni film, posnet leta 1933, v katerem svoje zgodbe pripovedujejo ranjenci in sanitetno osebje.
Po razstavi bo vodila Alenka Verdinek.

Vabilo!   

Spominska slovesnost in odkritje panoja ob Šahmanovem bunkerju

Objavljeno 25.04.2016

Šahmanov bunker, Plat nad Mežico

Koroški pokrajinski muzej, Občinski odbor Zveze borcev Mežica in Krajevni odbor Zveze borcev Leše vas v
ponedeljek, 2. 5. 2016, ob 11.00 vabijo na

tradicionalno spominsko slovesnost ob Šahmanovem bunkerju, z odkritjem panoja s kratkim opisom dogodka.

V kulturnem programu bodo tudi letos nastopili Moški pevski zbor Mežiški knapi in recitatorji.
Iz Mežice je dostop individualen: pri Domu upokojencev čez Mežo proti kmetiji Gutovnik, za kmetijo desno proti kmetijam Ober, Lekše in Ladinik. Od kmeta Ladinika se lahko peljete desno še kilometer, tam je nekaj prostora za parkiranje, potem pa še kilometer peš do bunkerja. S terenskim vozilom se lahko pripeljete do bunkerja.
Z Leš je organiziran skupinski pohod: zbirno mesto je ob 7.15 pri spomeniku NOB na Lešah, kjer se zberejo pohodniki z Raven, Prevalj in Leš. Z avtomobili se peljejo do kmetije Krajnc, vmes obiščejo še nekatere kmetije in se ob 11. uri spustijo do bunkerja.

Vabilo!
    

Ulična razstava Moj kraj - moj svet

Objavljeno 25.04.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi vas v petek,  6. 5. 2016, ob 12.00 vabi v središče 
Radelj ob Dravi na ogled ulične razstave 

Moj kraj – moj svet
Iz zbirke razglednic Koroškega pokrajinskega muzeja

Od 6. maja do 30. novembra 2016 bo v središču Radelj ob Dravi, pri avtobusni postaji in na zelenici pred nekdanjo prodajalno Tima, na ogled ulična razstava Moj kraj – moj svet z motivi razglednic iz zbirke Koroškega pokrajinskega muzeja. Razglednice so kot del kulturne dediščine zaradi svoje vsestranske pričevalnosti pomemben vir za spoznavanje in razumevanje naše preteklosti.
Pogledi na Radlje ob Dravi in središče mesta nas bodo popeljali v prvo polovico 20. stoletja in bodo zlasti v urbanističnem smislu zanimiva primerjava današnji situaciji.
Razstavo bo predstavila avtorica Valerija Grabner.

Vabilo!
    

Delavnica Muzejski medvedek Medo

Objavljeno 25.04.2016

Koroški pokrajinski muzej vas vabi na delavnico Muzejski medvedek Medo.

Herman Lisjak iz Otroškega muzeja v Celju se bo maja skupaj z radovednim Popkom potepal po Koroškem pokrajinskem muzeju. Na delavnici bomo spoznali njegov dom – Hermanov brlog in zanimive razstave. Otroci si bodo izdelali medvedka in se igrali Hermanove igre. Povabili pa jih bomo tudi na ogled gostujoče razstave Herman Lisjak v dvorcu Radlje in seveda v Otroški muzej Hermanov brlog v Celje.

Muzej Radlje ob Dravi
dvorec Radlje, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi   
sobota, 7. 5. 2016, ob 10.30

Muzej Ravne na Koroškem
muzejsko razstavišče, Na gradu 2, Ravne na Koroškem                              
sobota, 14. 5. 2016, ob 10.30

Muzej Slovenj Gradec
muzejski prostori na Glavnem trgu 24/II, Slovenj Gradec     
sobota, 21. 5. 2016, ob 10.30

Muzej Dravograd 
dvorec Bukovje, Bukovje 13, Dravograd 
sobota, 28. 5. 2016, ob 10.30
 
Vstopnina: 1,50 €.

Vabilo!   

Pot domov. Zgodbe o vračanju.

Objavljeno 25.04.2016

Koroški pokrajinski muzej vas v sredo, 11. 5. 2016, ob 18.00 vabi v Knjižnico Dravograd, Koroška cesta 47, Dravograd na avdio in video predstavitev projekta

Pot domov. Zgodbe o vračanju.

Projekt je plod sodelovanja 17 slovenskih muzejev in galerij ter dveh posameznikov, s katerim smo zaznamovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne in 100. obletnico soške fronte. Nosilec projekta je Muzej novejše zgodovine Slovenije. Poleg osrednje razstave smo sodelujoče ustanove pripravile še svojo obliko aktivnosti. Osredinili smo se na čas po vojnah: kako so se posamezniki vračali z vojn domov, kaj vse so na poti še doživeli, kakšni občutki so jih spremljali ob misli na dom in kaj so našli doma. V avdio in video projekciji vam bomo predstavili zgodbe Korošcev in drugih, ki so bili s Koroško kakorkoli povezani, to so: Franc Sušnik, Lovro Kuhar - Prežihov Voranc, Alojz Peruš, Franc Uršej, Gusti Stridsberg, Ivan Kokal - Imre, Štefan Lednik, Ladislav Grat - Kijev, Drago Plešivčnik, Ivan Goličnik - Drenov, Lipej Kolenik - Stanko, Emil Sovdat - Milče, Ivan Jamnik, Anica Hovnik, por. Marošek, in Marija Hovnik, por. Slemnik, Francka Jenišek Barl, Ida Kolenbrand, Alojzija Kuhar, Flora Kotnik, Rudolf Slivnik in Valentin Stückler.

Vabilo!
    

Koroški muzejski večer

Objavljeno 25.04.2016

Koroški pokrajinski muzej vas v petek, 13. 5. 2016, ob 19.00 vabi v Vaški center Strojna, Strojna 22,
Ravne na Koroškem na Koroški muzejski večer s predstavitvijo diplomske naloge Jureta Ladre

Jaznikarjevi s Šelenberga. Opis kmečke družine od konca 18. do začetka 20. stoletja.

Jure Ladra, univ. dipl. zgodovinar, je leta 2015 z diplomsko nalogo Jaznikarjevi s Šelenberga. Opis kmečke družine od konca 18. do začetka 20. stoletja pod mentorstvom prof. dr. Marte Verginella diplomiral na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. V diplomski nalogi je avtor opisal kmečko družino Jaznikar s Šelenberga, hribovskega kraja na jugovzhodnem delu nekdanje dežele Koroške, s poudarkom na 19. stoletju. Z uporabo matičnih knjig in drugih virov je rekonstruiral družinsko dogajanje, vanj pa je zajel vse družinske člane in nekoliko bolj podrobno proučil tiste, ki so ostajali in gospodarili na kmetiji. Družinsko dogajanje pa je obenem poskusil umestiti v širši zgodovinski okvir ter prikazati, kakšen vpliv so imele v političnem vrhu sprejete reforme na takratnega kmeta.

Vabilo!
    

Koncert samospevov študentov Akademije za glasbo

Objavljeno 25.04.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Glasbena šola Slovenj Gradec vas v ciklu Hugo Wolf za mlade vabita v petek, 13. 5. 2016 ob 19.30 v Rojstno hišo Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na 

koncert samospevov študentov Akademije za glasbo.

Poziv Hugo Wolf za mlade je bil zastavljen v želji omogočiti koncerte mladim, že uveljavljenim glasbenikom in tudi tistim, ki v glasbenem svetu svojo prepoznavnost šele ustvarjajo, da se lahko javnosti predstavijo s samostojnimi koncerti.

Na šestem večeru se bodo predstavili študenti Akademije za glasbo iz razreda doc. Barbare Jernejčič Fürst. Koncertna dvorana v Rojstni hiši Huga Wolfa je izjemno akustična, v njej glasbeniki koncertirajo zelo radi in z velikim spoštovanjem do Wolfovega ustvarjanja.

Predstavili se bodo: Tina Debevec, Marko Erzar, Sabina Gruden, Mirjam Horvat, Eva Pavli, Iva Peračković, Gaja Sorč in Nataša Trček.
Klavirska spremljava: Tadej Horvat, Ivan Pernicki in Tadej Podobnik.

Vabilo!
    
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::