Maribor 2012 KPM Facebook

Novice in dogodki


Unescovo priporočilo muzejem

Objavljeno 28.03.2017

Priporočilo o varstvu in promociji muzejev in zbirk, njihove raznolikosti in vloge v družbi.

Unescovo priporočilo!   

Gostujoča razstava Rojstni dan v Hermanovem brlogu

Objavljeno 28.03.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v sredo, 29. 3. 2017, ob 11.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na odprtje gostujoče razstave

Rojstni dan v Hermanovem brlogu.

Razstava Rojstni dan v Hermanovem brlogu predstavlja praznovanje rojstnega dne kot sodoben globalni pojav, ki kljub vsemu ohranja določene prvine posamezne kulture, v kateri se pojavlja. Spoznali bomo posebnosti praznovanj v državah po svetu in se posebej posvetili praznovanju tega osebnega praznika na Slovenskem. Množičnost praznovanja je zaslediti po drugi svetovni vojni, z upadom praznovanja godov. Osrednji element praznovanja je »interaktivna torta«, v katero lahko vstopimo, okrog nje pa so vsebine in muzejski predmeti razvrščeni v sklope: praznovanje, obdarovanje in igranje. Precej interaktivno in igrivo razstavo dopolnjuje tudi film o praznovanjih v domačem okolju, otroškem muzeju in na Japonskem.

Razstavo je pripravil Muzej novejše zgodovine Celje in bo na ogled do 15. septembra 2017.

Vabilo!

    

Obrezovanje in sajenje sadnih dreves

Objavljeno 28.03.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem in Sadjarsko društvo Mežiške doline vas vabita na prikaz obrezovanja in sajenja sadnih dreves v travniškem sadovnjaku, ki bo v sredo, 29. marca 2017, ob 11.00 uri, ob Prežihovi bajti (Spominskem muzeju Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca), Preški vrh 13, Kotlje. Za strokovni prikaz obrezovanja in sajenja sadnega drevja bo poskrbel strokovnjak – specialist za sadjarstvo iz KGZS Zavod Maribor.

Vabilo!   

Sprehod ob mestnem obzidju

Objavljeno 28.03.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec vabi v soboto, 1. 4. 2017, ob 10.30 na Glavni trg 24, Slovenj Gradec na javno vodstvo

Sprehod ob mestnem obzidju.

Koroški pokrajinski muzej ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec podarja meščanom in obiskovalcem možnost brezplačno spoznati zgodovinski utrip mesta. Zainteresirani za spoznavanje srednjeveškega Slovenj Gradca ste vabljeni na zbirno mesto pred nekdanjo mesto hišo. Vaša vodnica bo Nataša Škorjanc Beliš.

Mesto je imelo pravico trgovati s kameno soljo in je bilo pomembno solno tržišče. V letih od 1436 do 1835 je v mestu obstajalo skladišče soli. Trgovali so z alpsko soljo iz Ausseeja na Zgornjem Štajerskem. Na južnem robu Mislinjske doline je bila solna meja med območjema trgovanja z morsko in kameno soljo.

Vabilo!   

Otroška delavnica Spletimo si košarico

Objavljeno 28.03.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi vas v ciklu otroških delavnic, vezanih na stalno razstavo Gremo rinkico talat vabi v soboto, 8. 4. 2017, ob 10.00 v dvorec Radlje, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi na drugo delavnico

Spletimo si košarico.

Na delavnici se bomo seznanili s pletenjem košar. Med razstavljenimi starimi igračami si bomo ogledali košare in košarice ter spoznali, za kaj so jih uporabljali otroci. Marko Božič nam bo predstavil postopek izdelave tradicionalnih košar, nato pa si bodo otroci izdelali svoje košarice, primerne tudi za velikonočne dobrote.

Vstopnina: 1,50 EUR

Vabilo!   

Družinska delavnica Belokranjske pisanice

Objavljeno 28.03.2017

Koroški pokrajinski muzej in Rokodelski center Koroške vas v torek, 11. 4. 2017, ob 17.00 vabita v Rokodelski center Koroške Andeški hram, Glavni trg 28 a, Slovenj Gradec na družinsko rokodelsko delavnico

Belokranjske pisanice.

Vabljeni na družinsko delavnico, vezano na praznovanje velike noči, ko nam bo Špela Kovačič, sicer likovna pedagoginja, prikazala izdelavo belokranjskih pirhov - 'pisanic', kot jih imenujejo. Gre za staro prakso barvanja velikonočnih jajc v Beli krajini, kjer s posebno pisalko ter voskom nastajajo zelo pisani ornamenti v naravni, črni in rdeči barvi.

Zaradi lažje organizacije so zaželene prijave na: info@podjetniskicenter-sg.si.

Vabilo!   

Fotografska razstava Drava - življenje reke

Objavljeno 28.03.2017

Koroški pokrajinski muzej vas v sredo, 12. 4. 2017 vabi v Koroški dom starostnikov, Črneče 146, Dravograd na ogled drugega dela fotografske razstave Toma Jeseničnika

Drava - življenje reke.

"Glavni protagonist razstave je reka, obravnavana v različnih kontekstih: skozi krajino, skozi življenje v tej krajini, skozi okoljsko problematiko, skozi mejna vprašanja... Tomo Jeseničnik je sledil reki od njenega izvira do izliva. Na neki način je opozoril na njeno naravno vlogo kreatorke življenja, tj. flore in favne ob svojem toku, dalje restituiral njen pomen za gospodarstvo, obenem pa izkazal njeno pomembnost tudi kot vir navdiha in v določenem segmentu soustvarjalko umetnosti z vidika vizualne privlačnosti njenega naravnega organizma."
(mag. Simona Javornik Ristič)

Vabilo!   

Koroški muzejski večer

Objavljeno 28.03.2017

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Muzej Velenje vas v sredo, 19. 4. 2017, ob 18.00 vabita v prostore muzeja, Glavni trg 24/II, Slovenj Gradec na Koroški muzejski večer s predstavitvijo kataloga Blaža Verbiča 

Afrika 1931 - Foitovi in Baumovi fotografski zapisi na steklu.

V duhu dobrega sodelovanja in povezovanja obeh muzejev v preteklih letih ob promoviranju dveh za slovenski prostor pomembnih afriških zbirk, Tretjakove afriške zbirke v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Slovenj Gradec, in  Afriške zbirke v Muzeju Velenj, bo bišji kustos Blaž Verbič predstavil lani izdani katalog Afrika 1931 - Foitovi in Baumovi fotografski zapisi na steklu.

Diapozitivi na steklu, ki sta jih posnela češki kipar František Foit in njegov rojak, biolog Jiři Baum, dokumentirajo nenavadno potovanje z avtomobilom leta 1931 s severa na jug Afrike. Prikazujejo številne motive iz narave in vsakdanjega življenja domačinov.

Vabilo!   
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::