Maribor 2012 KPM Facebook

Novice in dogodki


Podaljšan rok za prijavo na javni razpis za direktorja KPM

Objavljeno 15.02.2017

Obveščamo vas, da je rok za prijavo na javni razpis za direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja podaljšan do 28. 2. 2017 do 14.00!

Podaljšanje roka!

Javni razpis!
   

Javni razpis za direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja

Objavljeno 02.02.2017

Javni razpis za direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja!

Javni razpis!   

Poziv mladim glasbenikom

Objavljeno 26.01.2017

Rojstna hiša Huga Wolfa tudi v letu 2017 poziva vse mlade glasbene ustvarjalce do 26. leta, ki potrebujejo oder za svoje samostojne koncerte ali prostor za vadbo, da se obrnejo na Koroški pokrajinski muzej oziroma Wolfovo hišo in izkoristijo priložnost za brezplačno uporabo dvorane. Muzej ob izvedbi koncerta zagotavlja tudi svojo podporo s promocijo. S pozivom želimo spodbujati glasbeno ustvarjalnost mladih, jim omogočiti predstavitev njihovega dela v domačem okolju ter jim dati priložnost nastopa v hiši slavnega skladatelja.
Vsi mladi glasbeniki, ne glede na glasbeno zvrst, ki jo izvajate, se nam oglasite na elektronski naslov 
info@hugowolf.si ali osebno na Glavnem trgu 40 v Slovenj Gradcu.

Poziv!


    

ODPADE Odprtje razstave Slovani, kakšni Slovani?

Objavljeno 26.01.2017

Napovedano odprtje gostujoče razstave v četrtek, 16. 2.2017 odpade. 
Hvala za razumevanje. 

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem
vas v četrtek, 16. 2. 2017, ob 17.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na odprtje gostujoče arheološke

Slovani, kakšni Slovani?

Kaj je spodbudilo selitve ljudstev ob koncu Rimskega cesarstva? Notranja kriza imperija, moralna izprijenost, slabo varovane meje? Obet bogatega plena v Rimu? Morda pa so krive vremenske spremembe, izginjanje plodne zemlje in velike lakote na Vzhodu? Kaj pa, če je šlo le za iskanje boljšega življenja?

Arheološke najdbe iz Kranja omogočajo opazovati mešanje prebivalstva in zlivanje kultur med slovanskimi doseljenci in romaniziranimi staroselci. Od 9. stoletja dalje so razlike med okoliškimi vasmi in Kranjem izginile. Pognale so kali tega, čemur danes pravimo slovenska kultura in jezik, naša najdragocenejša dediščina.

Razstavo je pripravil Gorenjski muzej Kranj in bo na ogled do 15. marca 2017.

Vabilo!
    

ODPADE Koroški muzejski večer

Objavljeno 26.01.2017

Napovedano predavanje ddr. Verene Vidrih Perko v sredo, 22. 2. 2017 odpade. 
Hvala za razumevanje.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem
vas v sredo, 22. 2. 2017, ob 18.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na Koroški muzejski večer s predavanjem muzejske
svetnice ddr. Verene Vidrih Perko

Slovani, kakšni Slovani?

Zanesljivega odgovora na vprašanje, kaj je spodbudilo selitve ljudstev ob koncu Rimskega imperija žal nimamo, imamo pa številne zgodovinske in arheološke dokaze o selitvenih valovih v drugi polovici prvega tisočletja, ko se je na naša tla naselil slovanski živelj. Eno najpomembnejših arheoloških najdišč te dobe je Kranj s tisoči grobov, odkritimi okoli farne cerkve in v neposredni okolici mesta.

 Vabilo!   

Odprtje fotografske razstave Toma Jeseničnika Drava - življenje reke.

Objavljeno 26.01.2017

Koroški pokrajinski muzej vas v torek, 7. 2. 2017, ob 16.00 vabi v Koroški dom starostnikov, Črneče 146, Dravograd na odprtje fotografske razstave Toma Jeseničnika

Drava – življenje reke.

»Drava je disperzna, anahrono premikajoča se masa vode, katere podobo lahko fotograf ujame v obliki vedutnega pogleda brezčasne krajine, lahko pa se osredotoči na zbir podob realnega življenja ob reki. Jeseničnik se je odločil za oboje ter v svoj objektiv mojstrsko ujel tako vizualne kontrapunkte kot tudi sledil zgodbam, ki jih piše življenje ob toku v petih državah: Italiji, Avstriji, Sloveniji, Hrvaški in na Madžarskem. » (mag. Simona Javornik Ristič)

 Vabilo!   

Koroški muzejski večer

Objavljeno 26.01.2017

Koroški pokrajinski muzej vas v torek, 7. 2. 2017, ob 18.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na Koroški muzejski večer s predavanjem prof. Borisa Hajdinjaka

Grajske stavbe v Guštanju do sredine 16. stoletja.

V predavanju bo predstavljena ne samo zgodovina grajskih stavb v Guštanju, to je nič manj kot osem gradov, dvorov in dvorcev na območju Raven na Koroškem, od prve omembe Guštanja leta 1248 do srede 16. stoletja, pač pa tudi z njimi neposredno povezana takratna zgodovina Guštanja. Nove ugotovitve so sad natančnega branja že znanih virov in odkritja do zdaj neznanih virov o zgodovini Guštanja. Kaže, da so bili Cmureški – in ne njihovi dediči Ortski – prvotni posestniki Guštanja. Sicer sta v 13. in 14. stoletju v Guštanju živeli dve viteški rodbini, Pawerji (= Kmetje) iz Guštanja, ki so imeli v grbu kmeta in so verjetno živeli na spodnjem gradu, in Guštanjski, ki so imeli v grbu gamsa in so verjetno živeli na zgornjem gradu. Nekaj novih ugotovitev je tudi glede Aufensteinskih, ki so bili med posedovanjem Guštanja najpomembnejša rodbina na Koroškem. Vrsta novih ugotovitev je povezanih tudi z Erolzheimskimi, zanesljivo prvimi posestniki Spodnjega Guštanja oziroma pozneje Grinfelsa, in njihovimi nasledniki Kollnitzerji. Nova spoznanja o oskrbnikih gradu Guštanj v 15. stoletju segajo ne samo do Janeza iz Loke, ustanovitelja slovenjgraškega špitala, pač pa preko rodbin Roggendorfer in Prueschenk v vrh plemstva habsburških dežel. V primerjavi z njimi so bili domači Hebenštrajti, Gamsi in Javorniški v 16. stoletju seveda zgolj skromni sodobniki, a za zgodovino Guštanja nič manj pomembni. Predavanje se bo sklenilo s prihodom Gaisruckov leta 1557, ki so kot posestniki Grinfelsa 172 let soustvarjali zgodovino Guštanja.

Po predavanju bo mogoč ogled razstave Dvorec Grinfels.
 
Vabilo!   

8. februar, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Objavljeno 26.01.2017

Vabimo vas, da si ob slovenskem kulturnem prazniku brezplačno ogledate naše razstave in zbirke in se udeležite vodenih ogledov, ki smo jih pripravili v naših enotah.

Kovaški in gasilski muzej Muta
Glavni trg 17, Muta
Od 9. do 13. ure bo brezplačen ogled muzejskih zbirk.

Muzej Radlje ob Dravi
Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi
Od 9. do 13. ure bo brezplačen ogled muzejskih razstav in zbirk v dvorcu Radlje.
Ob 10. uri bo sledilo javno vodstvo po razstavah, vodila bo kustodinja Alenka Verdinek.

Muzej Ravne na Koroškem
muzejsko razstavišče, Na gradu 2, Ravne na Koroškem
Od 9. do 13. ure bo brezplačen ogled stalne razstave Forma viva Ravne in občasne razstave Dvorec Grinfels.

Muzej Slovenj Gradec
muzejski prostori, Glavni trg 24, Slovenj Gradec                      
Od 10. do 13. ure in od 14. do 17. ure si bo mogoče brezplačno ogledati stalne muzejske razstave. 

Vabilo!
    
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::