Maribor 2012 KPM Facebook

Novice in dogodki


Kuharjevi dnevi

Objavljeno 28.09.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem in Kulturno društvo Kotlje vas v četrtek, 13. 10. 2016, ob 19.00 vabita v Kulturni dom Kotlje na Kuharjeve dneve.

Zaradi slabih vremenskih razmer 10. avgusta 2016 smo program 14. tradicionalnega srečanja pri Prežihovi bajti prestavili v čas vsakoletnih Kuharjevih dnevov v mesecu oktobru.

Dr. Marjan Linasi bo predstavil osrednjo temo Prežihove evropske poti, s katero se bomo spomnili 70. obletnice prve izdaje Prežihovih evropskih potopisov Borba na tujih tleh.

Srečanje bomo nadaljevali z ogledom filma režiserja Martina Turka Doberdob, roman upornika.

Vabilo!
    

Odprtje prenovljene kulturno-zgodovinske zbirke na Muti

Objavljeno 28.09.2016

Koroški pokrajinski muzej vas v  sredo, 26. 10. 2016, ob 18.00 vabi v Dvorec Kienhofen, Glavni trg 17, Muta na 

odprtje prenovljene kulturno-zgodovinske zbirke v Kovaškem in livarskem muzeju Muta.

Po odprtju prenovljene gasilske in kovaško-livarske zbirke odpiramo tudi prenovljeno kulturno-zgodovinsko zbirko, ki s fotodokumentarnim gradivom in muzejskimi predmeti predstavlja društveno in kulturno življenje na območju Mute in okolice. S tem zaokrožamo prenovo Muzeja Muta.

Vabilo!
    

Počitniška delavnica Bučni strah

Objavljeno 28.09.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v soboto, 29. 10. 2016, ob 10.30 vabi na Erčevo žago in mlin v Tomaško vas na otroško delavnico Bučni strah.

V zadnjih letih se srečujemo s poplavo Jakove svetilke (Jack O'Lanterne), ki k nam prihaja z zahoda. Pri nas pa je še živa izdelava bučnih strahov v jesenskem času. Na delavnici se bomo seznanili s kulturnim izročilom bučnega straha in vsak udeleženec si ga bo tudi izdelal . Buče lahko prinesete tudi s seboj. Delavnica je primerna za otroke in odrasle.

Vstopnina: 1,50 eur.

Vabilo!
   

8. tradicionalno kožuhanje

Objavljeno 28.09.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, Turistično športno društvo Vedrin, Vaška skupnost Turiška vas in Turistično olepševalno  društvo Šmartno vas v petek, 7. 10. 2016, ob 17.00 vabijo na Erčevo žago in mlin, Tomaška vas na 

8. tradicionalno kožuhanje.

Kožuhanje (ličkanje) koruze je tradicionalno kmečko jesensko opravilo, pri katerem delo združimo s pesmijo in pripovedovanjem šaljivih zgodb ter se na likofu (kmečki pogostitvi) poveselimo ob zaključku dela. K izkušnji ličkanja koruze so vabljene tudi družine z otroki. Dišalo bo po pečenem kostanju.

Vabilo!   

Delavnica Moj kraj - moj svet

Objavljeno 28.09.2016

Dnevi evropske kulturne dediščine 
Z igro do dediščine


Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi vas v četrtek, 6. 10. 2016, ob 10.00 vabi v dvorec Radlje, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi na otroško delavnico

Moj kraj – moj svet.

Razglednice krajev Koroške iz zbirke Koroškega pokrajinskega muzeja sodijo v čas od konca 19. stoletja do danes. V središču Radelj predstavljamo četrto ulično razstavo Moj kraj – moj svet, ki obsega 18 razglednic, ki nam kažejo podobo Radelj s konca 19. in iz prve polovice 20. stoletja.

Pedagoške aktivnosti: 
Ogledali si bomo ulično razstavo Moj kraj – moj svet v središču Radelj ob Dravi z motivi razglednic, ki prikazujejo kraj v prvi polovici 20. stoletja. Otroci se bodo na delavnici seznanili z zgodovino kraja, pojavom in razvojem razglednic, nato pa si bodo sami izdelali razglednico domačega kraja.

Vabilo!
     

Delavnica Sprehod ob mestnem obzidju

Objavljeno 28.09.2016

Dnevi evropske kulturne dediščine 
Z igro do dediščine


Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v sredo, 5. 10. 2016, ob 10.00 vabi v muzejske prostore, Glavni trg 24, Slovenj Gradec na otroško delavnico

Sprehod ob mestnem obzidju.

Mestno obzidje, ki je bilo zgrajeno v 13. stoletju, je bilo v 14. stoletju opremljeno z več stolpi, v sredini 15. stoletja, ko so slovenski prostor začeli ogrožati turški pohodi, pa še z obrambnimi jarki. Mesto je imelo tudi dvoje utrjenih vrat, zaščitenih s stolpoma na obeh severnih vogalih, vsaj eden pa je bil še na vzhodnem delu obzidja. Mestnemu obzidju se je v 16. stoletju pridružil še obodni zid graščinskega kompleksa, katerega severna stranica je, čeprav znižana, v celoti ohranjena. Najbolj ohranjeni del mestnega obzidja je sestavni del dvorca Roterturn.

Pedagoške aktivnosti: 
Lokacija ob mestnem obzidju v neposredni bližini dvorca Rotenturn je z zgodovinskega vidika izjemno zanimiva, saj se nam od tam odpira pogled na Stari trg, kjer je bila v antiki rimska naselbina Kolacia. Ob poti, ki nas bo vodila ob delu ohranjenega obzidja, je možno dokaj nazorno predstaviti zgodovinski razvoj mesta Slovenj Gradca.

Vabilo!
     

Delavnica Forma viva Ravne na Koroškem (1964-2014)

Objavljeno 28.09.2016

Dnevi evropske kulturne dediščine 
Z igro do dediščine


Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v torek, 4. 10. 2016, ob 10.00 vabi v muzejsko razstavišče, Na gradu 2, Ravne na Koroškem na otroško delavnico

Forma viva Ravne na Koroškem (1964–2014), mesto in grad Ravne.

Ob 50-letnici Forme vive na Ravnah na Koroškem smo med drugim začeli celostno strategijo promocije te nekdaj nacionalno pomembne kulturne manifestacije na Slovenskem. Aktivnosti bodo naravnane medgeneracijsko, saj je Forma viva v kraju in okolici prisotna že petdeset let in z uporabo sodobnih aplikativnih medijev blizu tudi mladim.

Pedagoške aktivnosti: 
Osredotočili se bomo na Formo vivo in njeno vlogo v kraju in med prebivalci v današnjem času. S culo po poti Forme vive bomo ob ogledu izbranih skulptur spoznavali njihove zgodbe in zgodbe umetnikov ter mimoidoče anketirali o Formi vivi.

Vabilo!
     

Delavnica Baroni Kometri in dvorec Bukovje

Objavljeno 28.09.2016

Dnevi evropske kulturne dediščine 
Z igro do dediščine


Koroški pokrajinski muzej, Muzej Dravograd vas v ponedeljek, 3. 10. 2016, ob 10.00 vabi v dvorec Bukovje, Bukovje 13, Dravograd na otroško delavnico

Baroni Kometri in grad Bukovje.

Zgodovina gradu in gospostva Pukštajn (nemško Puchenstein) v Bukovju pri Dravogradu sega
daleč v preteklost. Že v zgodnjem 13. stoletju je tu stal grad Andeško-Meranskih, pozneje v lasti oglejskega patriarhata. V teku časa se je na utrdbi zvrstila kopica lastnikov. Zadnje veliko poglavje v zgodovini Pukštajna je zapisala plemiška rodbina Kometrov, ki so tod gospodovali od leta 1817 pa vse do smrti zadnjega moškega člana družine. S tem se je nekoč gospodarsko uspešno posestvo z dvorcem in bogato notranjo opremo od leta 1932 razdrobilo v vrtincu dražb.

Pedagoške aktivnosti: 
Na delavnici bomo preko rodovnega debla spoznali rodbino Kometer in se preizkusili v ustvarjanju lastnega družinskega debla, hkrati pa nam bo dvorec Bukovje navdih za spoznavanje in raziskovanje njegove arhitekturne preteklosti.

Vabilo!
     
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::