Maribor 2012 KPM Facebook

Novice in dogodki


Prestavitev Koroškega muzejskega večera na 27. september 2016

Objavljeno 29.08.2016

Koroški muzejski večer, 20. 9. 2016 ob 18. uri s predstavitvijo knjige V vrtu z ljubeznijo. O vrtovih, vrtnarjenju in vrtnih rastlinah na Mislinjskem, avtorjev Matjaža Ježa in Fanike Jeromel, je zaradi istočasnega dogodka V spomin akademskegmu slikarju Karlu Pečku v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, prestavljen na 27. september 2016 ob 18. uri.

Hvala za razumevanje!   

Dolga noč muzejev / Lange Nacht der Museen

Objavljeno 29.08.2016

sobota, 1. 10., od 18.00 – nedelja, 2. 10., do 1.00

Koroški pokrajinski muzej in ORF-Lange Nacht der Museen vabita na

DOLGO NOČ MUZEJEV / LANGE NACHT DER MUSEEN

Dolga noč muzejev je v Avstriji že tradicionalna prireditev. Muzeji in galerije odpro vrata za vse kulturno zainteresirane ponočnjake od 18. do 1. ure zjutraj. Poleg različnih razstav pripravljajo tudi veliko zanimivih prireditev in posebnih dogodkov. Vseavstrijski prireditvi se letos že drugo leto zapored pridružuje tudi Koroški pokrajinski muzej.

Z enotno vstopnico (6,00 €, otroci do dvanajstega leta brezplačno) boste lahko obiskali avstrijske muzeje in galerije ter navedene zbirke in razstave Koroškega pokrajinskega muzeja. Podatki o vseh vključenih muzejih so na spletni strani: http://langenacht.orf.at/.
Za zainteresirane obiskovalce lahko organiziramo tudi prevoz, obvezna je prijava do 26. septembra 2016, in sicer na telefonsko številko (02) 62 12 548.

Muzej Radlje ob Dravi
Muzej mineralov Remšnik, Remšnik 3, Podvelka

V Muzeju mineralov Remšnik si boste lahko ogledali in raziskali 65 vrst mineralov, najdenih na območju remšniških rudnikov. Občudovali boste lahko tudi v svetovnem merilu zelo redke minerale, kot so beaverit, brianyoungit, karbonatni cianotrychit, langit, linarit in posnjakit.
Po muzeju bo vodil Zmago Žorž, avtor zbirke, ki se že več kot trideset let posveča raziskavam mineralov. Je član avstrijskega društva Joanneum Verein Sektion: Mineralogie v Gradcu in član Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije.

Muzej Radlje ob Dravi
Koroška cesta 68, Radlje

V Muzeju Radlje si boste lahko ogledali naslednje razstave in zbirke:
– Spominska soba rodbine Pahernik,
– Od umetnosti poklican, zgodnja leta ustvarjalnosti Karla Pečka,
– »Gremo rinkico talat«, otroški svet iger in igrač, zbirka igrač Majde Marije Sušek,
– Ogledni depo Leitingerjeve zbirke.
Po razstavah bo vodila kustodinja Alenka Verdinek.

Od 18. do 21. ure bo delavnica za otroke Muzejski medvedek Medo.
Otroci si bodo po ogledu gostujoče razstave Herman Lisjak v dvorcu Radlje (iz Otroškega muzeja Hermanov brlog v Celju) izdelali medvedka.

Muzej Slovenj Gradec,
Rojstna hiša Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec

V rojstni hiši svetovno znanega skladatelja poznoromantičnega samospeva in samosvoje osebnosti findesieclovskega Dunaja Huga Wolfa je urejen spominski muzej, v okviru katerega deluje Mednarodni informacijsko-dokumentacijski center Hugo Wolf.

20.00–1.00
Hugo Wolf goes Jazz, koncert
22.00
Po razstavi o življenju in delu Huga Wolfa bo vodila Nataša Škorjanc Beliš.

V Rojstni hiši Huga Wolfa bomo predstavili tudi skodelico Huga Wolfa, ki jo je ustvarila umetnica Polona Pačnik (polonapolona), znana 'skodelična' karikaturistka. Kava bo 'divja Wolčja s smetano za genialne speve', saj je dobro znano, da je prav takšno, kavo s smetano, ki jo je z žlico zajemal z mleka, pil naš Hugo. »Ta divji: ljubitelj kave in smetane, samospevov in opernih div, predivji za Dunaj, prevelik za Slovenj Gradec, prenapreden za svoj čas, maničen, vročekrven in genialen,« je na embalažo zapisala Pačnikova. Umetnica se nam bo pridružila in skupaj bomo v atriju ustvarjali tatuje s kano.

Vabilo!
    

Odprtje razstave Cvetka v čipki

Objavljeno 29.08.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem in Društvo klekljaric Koroške, sekcija Lipa Ravne na Koroškem, vas v četrtek, 22. 9. 2016 ob 18.00 vabita v štauharijo Stare železarne, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem na odprtje razstave klekljanih izdelkov članic študijskega krožka Umetnost v belem

Cvetka v čipki.

Klekljana čipka je danes pomemben del življenja številnih deklet in žen tudi na Koroškem, ki nove tehnike in veščine spoznavajo in pridobivajo v okviru Društva klekljaric Koroške in študijskih krožkov. Razstava predstavlja ustvarjalnost članic društvene sekcije Lipa Ravne na Koroškem in članic študijskega krožka Umetnost v belem, ki poteka v okviru Andragoškega centra Slovenije v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem.
Dela bodo na ogled do 31. oktobra 2016.

Vabilo!
    

Koroški muzejski večer

Objavljeno 29.08.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v torek, 20. 9. 2016  ob 18.00 vabi v muzejske prostore na Glavnem trgu 24, Slovenj Gradec na Koroški muzejski večer s predstavitvijo knjige avtorjev Matjaža Ježa in Fanike Jeromel

V vrtu z ljubeznijo, o vrtovih, vrtnarjenju in vrtnih rastlinah na Mislinjskem.

Avtorja želita s knjigo prispevati k ohranjanju bogate vrtne dediščine in nakazati smeri trajnostnega, sonaravnega in samooskrbnega razvoja v prihodnosti. Prihodnost pripada tistim, ki bodo imeli zemljo, vodo, semena in znanje.
Na predstavitvi se bomo preizkusili v izdelavi 'pušeljca'.

Prireditev bo potekala v okviru občinskega praznika Mestne občine Slovenj Gradec.

Vabilo!
    

Koncert pianista Zorana Škrinjarja

Objavljeno 29.08.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Društvo paraplegikov Koroške vas v okviru Festivala drugačnosti vabita v sredo, 21. 9. 2016, ob 19. uri v Rojstno hišo Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na koncert pianista Zorana Škrinjarja.

Na programu bodo umetnine iz zakladnice klasične glasbe, jazzovske improvizacije in avtorske skladbe Zorana Škrinjarja. Kot poseben gost bo nastopil jazzovski  basist Tadej Kampl.

Vabilo!   

Ekskurzija v Pahernikove gozdove

Objavljeno 29.08.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi, Prosilva Slovenija, Pahernikova ustanova, Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Slovenj Gradec, Krajevna enota Radlje, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, oddelek za gozdarstvo, Gozdarski inštitut Slovenije in Občina Radlje ob Dravi vas v soboto, 17. 9. 2016 ob 9.00 vabijo na 

ekskurzijo v Pahernikove gozdove pod geslom Gozdovi za Slovenijo, s Pahernikom in Prosilvo Slovenija.

Zbirno mesto: dvorec Radlje
Koroška cesta 68, Radlje bo Dravi

Dolžina poti: 5 km, 3 ure hoje.
Zahtevnost: srednja (dobra obutev).
Malica: iz nahrbtnika.

V dvorcu Radlje bomo spoznali Prosilvo Slovenija, njena načela pri gospodarjenju z gozdovi, zgodovino Pahernikovih gozdov in rodbino Pahernik, prof. dr. Jurij Diaci nam bo predstavil izzive sonaravnega gozdarstva v prihodnosti, nato se bomo odpravili v sonaraven gozd v naši neposredni bližini, v Pahernikove gozdove na Pohorju. Vstopili bomo v čudoviti svet gozda, ga doživljali in spoznavali na različne načine.
Od dvorca Radlje do Pahernikovih gozdov se bodo lahko udeleženci odpeljali z lastnim prevozom ali organiziranim, zato je potrebna obvezna prijava do srede, 14. septembra 2016, na telefonsko številko (02) 62 12 548 ali 041 412 855.

Prireditev bo potekala v okviru Radeljskih srečanj 2016.

Vabilo!
    

Odprtje razstave I n g [ l ] o t

Objavljeno 29.08.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v četrtek, 15. 9. 2016 ob 18.00 vabi v štauharijo Stare železarne, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem na odprtje razstave 

I n g [ l ] o t.

Predstavljena bodo izbrana likovna dela akademske slikarke Marie Karnar Lemesheve, rojene v Moskvi, kjer je končala študij na Fakulteti za novinarstvo Moskovske državne univerze (2001) in na Moskovski arhitekturni akademiji študirala še arhitekturo in oblikovanje. Željo po umetniškem ustvarjanju je uresničila z vpisom na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, smer slikarstvo, kjer je leta 2014 diplomirala kot slikarka in grafičarka (pri prof. Branko Suhyju) in kjer nadaljuje magistrski študij slikarstva pri prof. Bojanu Gorencu.
Kot nakaže že sam naslov razstave (ingot = industrijski polizdelek oziroma inglot = kozmetična hiša), slikarka kot opazovalka odslikava železarski svet z ženske pozicije in vanj vnaša elemente domačnosti, ki omehčajo njegovo surovost. S tem širokopoteznim slikanjem na večjih formatih ustvarja svojevrsten kolaž grafike in slikarstva, simbolično pa odpira vpogled v diapazon ženskega in moškega principa.
V okviru razstave bo avtorica septembra in oktobra izvedla tudi grafične delavnice za različne starostne skupine in za člane študijskega krožka. Več informacij: info.ravne@kpm.si, tel. (02) 621 25 62, (02) 621 25 65.
Pokrovitelj razstave, ki bo na ogled do 31. oktobra 2016, je Skupina SIJ.

Vabilo!
    

Koncert iz cikla Hugo Wolf za mlade

Objavljeno 29.08.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Glasbena šola Radlje ob Dravi vas v okviru cikla Hugo Wolf za mlade vabita v sredo, 14. septembra 2016, ob 19. uri v Rojstno hiši Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na koncert, na katerem se bosta predstavila sopranistka Tea Trifković in pianist Stefan Pajanović.

Vstopnine ni!
Vabilo!                                                                                                            
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::