Maribor 2012 KPM Facebook

Novice in dogodki


Voščilo!

Objavljeno 28.11.2016

Za praznike nastavite slamnatih skled, kakor so jih nekoč otroci. Zjutraj naj bo v njih ravno prav jabolk in krhljev za vaše potrebe.

Povzeto po: dr. Franc Tretjak, Iz črne kuhinje na luno, 2012, 25.

Vesel božič in srečno novo leto 2017 vam želimo iz Koroškega pokrajinskega muzeja

Voščilo!
    

Delavnica Herman Lisjak in prazniki

Objavljeno 28.11.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v soboto, 10. 12. 2016, ob 10.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na otroško predpraznično delavnico

Herman Lisjak in prazniki.

V predprazničnih decembrskih dneh nas bo obiskal Herman Lisjak iz Muzeja novejše zgodovine Celje in nam pokazal, kako se pripraviti na decembrske praznične dni. S Hermanovim okraskom bomo lahko okrasili domačo praznično smrečico, na ustvarjalnici Mesto luči pa bomo okrasili kozarec, prelepljen z riževim papirjem, na vrhu zavezali vrvico in nazadnje vanj vstavili čajno svečko. »Svečnik« bo naredil praznično mizo še bolj praznično.

Vstopnina: 1,50 €.

Vabilo!
    

Kometri - baroni s Pukštajna.

Objavljeno 28.11.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Dravograd vas v petek, 16. 12. 2016, ob 17.00 vabi v dvorec Bukovje,
Bukovje 13, Dravograd na odprtje stalne razstave 

Kometri – baroni s Pukštajna.

Zgodba plemiške rodbine Kometer, ki je napisala zadnje veliko poglavje v zgodovini gospostva Pukštajn (1817–1932), v marsičem razkriva značilne podobe zadnjega stoletja habsburške monarhije. Slovensko kulturno dediščino so obogatili veliko bolj od marsikaterega drugega, uglednejšega in bolj prepoznavnega rodu svojega časa. Zapustili so nam kakovostno arhitekturo pukštajnskega dvorca, ki se je iz skromnega podeželskega plemiškega bivališča razvil v zanimiv primer historicizma na Slovenskem, pomemben pa je tudi njihov prispevek kot zbirateljev starin. Posebno zadnjemu baronu Hansu Karlu Kometru je uspelo ustvariti dragoceno zbirko starin in umetnin, ki je pomembno prispevala h krepitvi slovenskih nacionalnih muzejskih fondov. Po njegovi smrti se je nekoč gospodarsko uspešno posestvo z dvorcem in bogato notranjo opremo razdrobilo v vrtincu dražb in dolgotrajnih sodnih postopkov.
Po izbrisu iz zgodovinskega spomina je v novem stoletju skrajni čas, da žalostni zgodbi rodbine in usodi njihove bogate zbirke dodamo svetlejši epilog, zato vas vabimo na ogled sodobne muzejske postavitve, ki vključuje tudi nekaj originalnih predmetov Kometrove zbirke. Razstava je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije in Narodno galerijo.

Vabilo!
    

Dvorec Grinfels

Objavljeno 28.11.2016

Koroški pokrajinski muzej vas v sredo, 7. 12. 2016, ob 17.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2,
Ravne na Koroškem na odprtje razstave in predstavitev kataloga

Dvorec Grinfels.

Novembra 2014 so na Ravnah na Koroškem ob gradbenih delih pri izgradnji nove kanalizacije odkrili ostanke zidov nekoč imenitnega renesančnega dvorca Grinfels. Arheološke raziskave je prevzel Koroški pokrajinski muzej. Izkopavanja so postregla s presenetljivo količino najdb, ki so dober pokazatelj časovnega razpona življenja na dvor(c)u vse od 13. do konca 16. stoletja. Kar 1566 ostankov živalskih kosti in zob nam odgrinja prehranjevalne navade nekdanjih ministerialov in kasnejših deželnoknežjih oskrbnikov Grinfelsa. Prikazan je stavbni razvoj od prvotnega stolpastega dvora in štoka do renesančne prezidave ter dodanih stolpičev, ki jih prepoznamo na Valvazorjevi upodobitvi Guštanja. Grinfels je pridobil pomen, potem ko je propadel grad Gornji Guštanj. Predstavljamo tudi plemiško rodbino Gaisruck, ki je dvorec kupila 1557 leta in na njem bivala vse do leta 1729.

Avtorji razstave in prispevkov v katalogu so Saša Djura Jelenko, dr. Igor Sapač, prof. Boris Hajdinjak, dr. Borut Toškan in Anja Mihelič. Recenzijo je napisala dr. Mateja Kos.

Vabilo!    

Hugo Wolf goes Jazz

Objavljeno 28.11.2016

Ta veseli dan kulture

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Glasbena šola Radlje ob Dravi vas v okviru cikla Hugo Wolf za mlade vabita v soboto, 3. 12. 2016, ob 20.00 v Rojstno hišo Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na odprto vajo

Hugo Wolf goes Jazz.

Hugo Wolf goes Jazz se nadaljuje – krajšamo vam prvosobotne večere, tokrat na Ta veseli dan kulture. V Rojstni hiši slavnega skladatelja poznoromantičnega samospeva študenti jazza spoznavajo Wolfova dela, saj želimo, da jih slednja navdihnejo za nove aranžmaje in glasbene preobleke.

Vabilo!

    

Ta veseli dan kulture

Objavljeno 28.11.2016

Sobota, 3. 12. 2016,  9.00–17.00

Ta veseli dan kulture, 3. december, je dan, ko številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji odprejo vrata za obiskovalce in tako počastijo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna. Prireditvam se pridružuje tudi Koroški pokrajinski muzej in vas vabi k ogledu stalnih razstav in zbirk.


Muzej Radlje ob Dravi, Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi
- Od 9. do 15. ure si lahko brezplačno ogledate muzejske  razstave in zbirke v dvorcu Radlje.
- Ob 10. uri se bo začelo javno vodstvo po razstavah, vodila bo kustodinja Alenka Verdinek. Med              vodenjem bomo za otroke pripravili ustvarjalno delavnico Punčke iz cunj – »trampe«.

Muzej Ravne na Koroškem, muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem
- Od 9. do 13. ure bo brezplačen ogled stalne razstave Forma viva Ravne.
- Ob 10. uri bo javno vodstvo po razstavi, vodila bo kustodinja Aleksandra Čas.

Muzej Slovenj Gradec, muzejski prostori, Glavni trg 24, Slovenj Gradec
- Od 10. do 13. ure in od 14. do 17. ure si bo mogoče brezplačno ogledati muzejske razstave.

Muzej Slovenj Gradec, Rojstna hiša Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec
- Od 10. do 16. ure bo mogoč brezplačen ogled stalne razstave.


Napiši kartico

V enotah Koroškega pokrajinskega muzeja bo 3. decembra na Ta veseli dan kulture potekala dopisovalska akcija, ne bomo pošiljali SMS-ov in e-pošte, temveč čisto prave razglednice. Vsak obiskovalec se bo z muzejsko razglednico v okviru akcije NAPIŠI KARTICO spomnil koga od svojih prijateljev in ga povabil na ogled muzejskih zbirk na Koroško. Razglednice boste pustili v muzejskih enotah, od koder jih bomo za vas brezplačno razposlali.

Vabilo!
Vabilo!
    

Odprtje stalne razstave Forma viva Ravne

Objavljeno 28.11.2016

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v sredo, 30. 11. 2016, ob 18.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na odprtje stalne razstave

Forma viva Ravne.

Na Ravnah na Koroškem je bilo v sklopu nacionalne kulturne manifestacije Forme vive do zdaj izpeljanih devet simpozijev s 37 sodelujočimi umetniki. V urbani ambientalni prostor Raven, Prevalj, Mežice in Črne na Koroškem je bilo postavljenih 36 skulptur. Razstava prikazuje snovanje in razvoj zbirke skulptur mednarodnih avtorjev, ki s svojo trajno naravnanostjo pridaja svojevrsten pečat lokalnemu okolju in širše.
S tem zaokrožamo aktivnosti ob petdesetletnici Forme vive na Ravnah na Koroškem (1964–2014) in začenjamo prenovo muzejskih zbirk v muzejskem razstavišču.

Vabilo!
    

Pot domov. Zgodbe o vračanju.

Objavljeno 28.10.2016

V četrtek, 24. novembra 2016 ob 18. uri bo Marjan Linasi na Kmečkem turizmu Klevž na Legnu predstavil projekt Pot domov. Zgodbe o vračanju.

Vabljeni!   
1 :: 2 :: 3 :: 4 :: 5 :: 6 :: 7 :: 8 :: 9 :: 10 ::