Mati fabrika – Železarna Ravne

Mati fabrika – Železarna Ravne, razstava o jeklarskem podjetju z večstoletno tradicijo, ki je po drugi svetovni vojni doživelo razcvet, z njim pa tudi mesto in regija. Inovativnost in ustvarjalnost zaposlenih sta podjetje uvrstila med najboljše jeklarne v državi, med prvimi v Evropi so uvedli računalniško krmiljenje proizvodnje in uspešno prodajali plemenita jekla in različne izdelke. Podjetje je aktivno podpiralo razvoj mesta, športa in kulture, zaposlenim pa omogočilo socialno varnost, strokovno napredovanje in družbeno uveljavitev. Med številnimi društvi je podpiralo delovanje Pihalnega orkestra železarjev Ravne, Moškega pevskega zbora Fužinar in Športnega društva Fužinar. Železarna je organizirala mednarodne kiparske simpozije Forma viva in likovne kolonije, imela svoj logo in skrbela za celostno podobo podjetja.
Jedro razstave s pomočjo številnih fotografij in predmetov predstavlja železarna, „mati fabrika”, ki je delovala kot dokaj samostojen sistem z organizacijo proizvodnega procesa in z internimi službami. Zunanji del osrednje postavitve je ločen od „fabrike” s pregradno steno in komunicira z vsebino predstavitve razvoja mesta Ravne na Koroškem ter življenja v njem. Na stropu se vije trak izbranih fotografskih motivov delavcev iz proizvodnje, na katerih je izpostavljeno delo, značilno za proizvodnjo kvalitetnih in plemenitih jekel.
Poseben prostor, imenovan »Ko jeklo spregovori …«, obiskovalcem ponuja avtentično izkušnjo z jeklom kot primarnim elementom fabrike ter omogoča izraziti njihova doživetja, vtise, razmišljanja s pomočjo različnih umetniških jezikov (zvok, simboli, gibanje …). Posebnost muzejske postavitve so magnetki s simboli, ki usmerjajo otrokovo pozornost in spodbujajo občutljivo opazovanje ter simbolno zaznavanje. Hkrati ponuja možnost opazovanja nastalih podob in kolaž otroških stvaritev, otrok iz Vrtca Ravne na Koroškem, ki so nastale v projektu Kulturno žlahtenje najmlajših pod temo “Železarna skozi otroške oči”.
Avtorica razstave, ki je nastala v okviru mrežnega projekta Uf, industrija!, EPK 2012, je dr. Karla Oder, oblikovala jo je dr. Sonja Ifko. Interaktivno igro in prostor Ko jeklo spregovori so zasnovali Petra Štirn Janota, Darja Štirn Koren in Jure Markota.

Razstava je v Štauhariji ali krčilni kovačnici nekdanje Železarne Ravne v neposredni bližini spodnjega vratarja železarne (ob krožišču).

Galerija

Informacije

LOKACIJAKoroška cesta 12, Ravne na Koroškem
ODPRTO

torek–petek: 9.00–15.00

sobota: 9.00–13.00

KONTAKT+386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 564 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLEDVODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh zbirk na Koroški cesti 12