Obramba samostojne poti in neodvisnosti Slovenije med osamosvajanjem / predavanje in Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi / odprtje občasne razstave

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi (Koroška cesta 68) vas v petek, 18. junija, ob 18.00 uri vabi na predavanje z naslovom Obramba samostojne poti in neodvisnosti Slovenije med osamosvajanjem in odprtje občasne razstave Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi.

Pred 30 leti si je Slovenija izborila neodvisnost in samostojnost. V počastitev te obletnice bomo gostili dr. Damijana Guština z Inštituta za novejšo zgodovino, ki bo na predavanju Obramba samostojne poti in neodvisnosti Slovenije med osamosvajanjem predstavil osamosvojitveni proces v obdobju med jesenjo 1989 in poletjem 1991, ko je varnost osamosvojitvenih potez preraščala v potrebo po zaščiti doseženega (in potencialnih novih korakov) ter končno prerasla v potrebo po obrambi osamosvojene, a še ne neodvisne države. Predstavljeni bodo tudi sočasni procesi in dogodki na Koroškem ter njihov prispevek k osamosvojitvi Slovenije.

Po predavanju bomo odprli občasno razstavo Osamosvojitvena vojna v nekdanji Občini Radlje ob Dravi, ki smo jo pripravili s Policijskim veteranskim društvom Sever za Koroško, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Dravska dolina in Knjižnico Radlje ob Dravi.

Datum

18 junij 2021

Ura

18:00 - 19:00

Lokacija

Muzej Radlje ob Dravi, Koroška cesta 86, Radlje ob Dravi

Želite prejemati obvestila ali rezervirati termin?