Predavanje dr. Andreja Šemrova Zaklad, ki je vznemiril dolino

Koroški pokrajinski muzej vas v sklopu Izbrano iz zbirke vabi v torek, 16. 4. 2019, ob 18.00 v Poročno dvorano Občine Črna na Koroškem, Center 101, Črna na Koroškem na predavanje dr. Andreja Šemrova z naslovom Zaklad, ki je vznemiril dolino.

Pri obnovi gospodarskega poslopja in poravnavi zemljišča na kmetiji Matvoz nad Črno na Koroškem so 19. marca 1994 našli večjo lončeno posodo, polno srebrnikov. Začel se je lov na zaklad. Prišli so numizmatiki iz Slovenije in tujine ter kovance odnesli ali kupili. Za njimi so se pripeljali novinarji osrednjih časnikov in naslednji dan smo o zakladu govorili vsi.

Že pred odkritjem lonca, polnega srebra, je krožilo ustno izročilo, da je pri hiši skrit zaklad, ki so ga v preteklosti večkrat neuspešno iskali. Uradnim ustanovam je kljub hitremu ukrepanju uspelo ohraniti le manjši delež najdbe, ob vse večjem navdušenju numizmatikov pa so se kovanci izgubljali med njimi.

Po predvidevanjih je bilo izkopanih okoli 1000–1500 kovancev različnih vrednosti. Uspela je rekonstrukcija približno 30–50 odstotkov najdbe, ki je bila zapuščena in pozabljena po letu 1787, na kar nas opominja najmlajši novec.