Zbirka kladiv Ferdinanda Leitingerja in ogledni depo Leitingerjeve zbirke

Zbirka ljubiteljskega zbiralca Ferdinanda Leitingerja iz Radelj ob Dravi šteje preko 2600 predmetov, več kot 1100 knjig in več kot 200 razglednic in fotografij Radelj.
Ferdinand Leitinger je začel svojo zbirateljsko pot že v mladih letih z zbiranjem novcev, pozneje pa je zbirko dopolnjeval z raznovrstnimi orodji, knjigami in drugim gradivom. Predmete je pridobil od sorodnikov in znancev ter drugih zbirateljev. S svojim dolgoletnim zanimanjem za istovrstne predmete je znotraj zbirke ustvaril številne kolekcije.

Del zbirke, zbirka kladiv, je že od leta 2005 postavljen v dvorcu Radlje, kjer od leta 2012 deluje Muzej Radlje. Na ogled je 210 različnih kladiv; kovaških, kamnoseških, zidarskih in čevljarskih, kladiv za klepanje kos, kladiv za steklo, težkih kladiv, največ pa kladiv za splošno uporabo in raznih drugih specialnih kladiv. Večina teh je tudi razstavljenih. Razstavo smo dopolnili z opisom pojava in zgodovinskega razvoja kladiv ter pojasnilom o mitološkem pomenu kovača kot prvega obrtnika, ki je uporabljal kladivo.
Kovaštvo je že pred 11. stoletjem sodilo med najpomembnejše obrtne panoge na podeželju. Po 12. stoletju je postalo ena pomembnejših obrti tudi v mestnih naselbinah na Slovenskem, kjer so se kovači povezovali v cehe. Obrt se je nadaljevala iz roda v rod, kar je pomenilo stalen in že utečen posel ter zaslužek, obenem pa tudi prevzem delovnih prostorov z vsem orodjem in opremo.
V tradicionalni kovačnici sta osnovni orodji za delo ob kovaškem ognju in nakovalu kladivo in klešče. Kladiva so kovalna, sekalna ter križnata in se razlikujejo po obliki udarne glave. Kovači so imeli svoje, večinoma lastnoročno izdelano orodje, ki je bilo priročno razporejeno v kovačnici.

Z namenom predstaviti in približati javnosti obsežno in raznoliko Leitingerjevo zbirko smo v Muzeju Radlje aprila 2014 predmete, tudi nekaj razglednic in knjig, iz zbirke razstavili na način oglednega depoja. V oglednem depoju Leitingerjeve zbirke je razstavljenih več kot 2400 predmetov. Ogledali si boste lahko raznovrstna orodja, med njimi kmečko, gozdarsko, čevljarsko, mizarsko, tesarsko in sodarsko orodje. V zbirki so posebno zanimivi ključavnice, ključi in kljuke, možnarji, lekarniški pripomočki, žigi in pečati, nabožni predmeti, kuhinjski pripomočki, svetila in razno gradivo v okvirju, kot so litografije, diplome in spričevala. Obiskovalcu je zanimiva celotna zbirka kot tudi vsak predmet zase.
 

Galerija

Informacije

KontaktKontakt: +386 2 62 12 522 (tajništvo muzeja), 62 12 549 (muzej Radlje ob Dravi)

OdprtoOdprto: tor. - pet. od 9.00 do 15.00, sob. od 9.00 do 13.00

VstopninaVstopnina: odrasli 2,50 eur (z vodenjem 3,00 eur), mladina 1,70 eur (z vodenjem 2,00 eur), invalidi in upokojenci 2,00 eur (z vodenjem 2,50 eur). Cena vključuje ogled vseh zbirk v dvorcu Radlje.

LokacijaLokacija: Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi

E-mailE-mail: alenka.verdinek@kpm.si