Odprtje medinstitucionalne razstave Afrika treh muzejev

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v sodelovanju z Muzejem Velenje in Slovenskim etnografskim muzejem vabi v torek, 7. 5. 2019, ob 18.00 v muzejske prostore (pritličje), Glavni trg 24, Slovenj Gradec na odprtje medinstitucionalne razstave Afrika treh muzejev.

Leta 1850 je misijonar in raziskovalec dr. Ignacij Knoblehar v Ljubljani pripravil prvo javno razstavo afriških predmetov, ki jih je zbral na potovanju v južni Sudan. V letu 2019, ko zaznamujemo 200. obletnico njegovega rojstva, smo se med seboj povezali trije slovenski muzeji, ki hranimo predmete z različnih koncev afriškega kontinenta in jim namenjamo prostor na stalnih razstavah.

S skupno razstavo bomo predstavili izbrane vsebine in predmete iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja, zbirko Františka Foita iz Muzeja Velenje in pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja.

Razstavo bomo naprej gostili v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu, septembra bo na ogled v Muzeju Velenje, prihodnje leto pa v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.